A péceli vasútállomás dísze marad a platánfa

Az elmúlt napok egyeztetéseinek eredményeként sikerült megnyugtató megoldást találni a péceli platánfa ügyében. A kiemelkedő értéket képviselő fa továbbra is az állomás dísze marad, mindössze a gallyazását végzi el a famentő.

A Rákos és Gödöllő közötti vasúti korszerűsítés során az átépülő péceli vasútállomáson létesítendő oszloptranszformátor az egyik platánfát 5 méterre közelíti meg. Ez a távolság kevesebb a vonatkozó érintésvédelmi szabályzatban megengedettnél.

A beruházó NIF Zrt., az üzemeltető MÁV Zrt. és a kivitelező SB-Rákos 2017 Konzorcium munkatársai azonnali helyszíni bejárást hívtak össze, hogy kidolgozzák a fa megmentésének tervét. Az egyeztetésen arra kellett törekedniük a szakembereknek, hogy a helyszíni kötöttségek figyelembevételével a fa megtartása mellett az üzemeltetés is teljes biztonsággal megoldható legyen.

Az érintetteknek sikerült megtalálniuk a kompromisszumos megoldást a vonatkozó szabályzat alóli egyedi felmentéssel, így a fa továbbra is az állomás dísze marad. A biztonságos üzemeltetés érdekében azonban a gallyazási munkálatok elkerülhetetlenek. A feladattal Tasi Roland famentőt bízták meg, aki korábban felhívta a figyelmet a fa jelentőségére.

A  NIF Zrt. beruházásai tervezésekor kiemelt figyelmet fordít arra, hogy csak a feltétlenül szükséges mértékben avatkozzon be a természet egyensúlyába. A fejlesztések során kényszerűen kivágott fákat minden esetben facsemeték ültetésével pótoljuk, hiszen célunk az, hogy a jövő nemzedékei tiszta, egészséges, élhető környezetet örököljenek.