Elkészült a 48. sz. főút Vámospércs belterületi szakaszának felújítása

A 48. sz. főút 11,5 tonnás burkolatmegerősítésével és szélesítésével 2021 tavaszától biztonságosabbá válik az autósok és tehergépjárművek közlekedése a hajdú-bihari megyeszékhely és az országhatár között. Tasó László, a térség országgyűlési képviselője, Ménes Andrea, Vámospércs polgármestere és Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője sajtótájékoztatót tartott a beruházás vámospércsi szakaszának átadásáról.

A fejlesztés egy fontos mérföldkövéhez érkezett, a mintegy fél évvel ezelőtt induló munkálatok befejeződtek a 48. sz. főút Vámospércs belterületi szakaszán.

A beruházás részeként a főút burkolatát 1,585 km hosszon megerősítették az Orgona utca és az Arany János utca között, valamint a Nyírvíz csatorna feletti hidat is felújították. A posta előtti szakasz bal oldalán pedig egy leállósávot építettek. A burkolat megerősítésével biztonságosabbá vált az autósok és nehézgépjárművek közlekedése.

A főúton Vámospércs belterületi szakaszának munkáit az Euroaszfalt Kft. végezte.

A 48. sz. főút Debrecentől Vámospércsen át, Nyírábrányt érintve éri el a magyar-román határt. A beruházás által összesen 26,5 kilométeren a meglévő 2×1 sávos útszakasz 11,5 tonnás burkolat megerősítése és szélesítése történik meg. A biztonságosabb közlekedés érdekében a baleseti gócpontoknál szintbeni csomópontok épülnek. A párhuzamos szervizutaknak köszönhetően pedig csökken az útcsatlakozások száma, ami szintén elejét veheti a balesetveszélyes helyzetek kialakulásának.

Tasó László, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: A 48. Sz. főút felújítása egy nagyon régen várt beruházás  Hajdú-Bihar megyében. Az út felújítása számunkra a biztonságot és a gyorsaságot jelenti majd. De ennél többet is. Nagyon várjuk az út folytatásaként a nyírábrányi határátkelő megépítését, amely közvetlen kapcsolatot jelent majd Romániában az elcsatolt területekkel.

Ménes Andrea, Vámospércs polgármestere hangsúlyozta: A belterületi szakasz elkészülte nagyon sokat javít a településképen. Egy szép, minőségi út halad át a településen. Ennek köszönhetően az ingatlanok is felértékelődnek az út mellett és a vállalkozások is igyekeznek az út két oldalára települni.

Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője elmondta: Debrecen és Vámospércs külterületén, illetve Nyírábrány bel- és külterületén az idén májusban megkezdett munkák tovább folytatódnak. A kivitelezés több szakaszon, egyenként 400-600 méter hosszban, az út mindkét oldalán felváltva zajlik. A munkálatok miatt félpályás forgalomkorlátozás van érvényben. A kivitelezés alatt álló szakaszokon jelzőlámpás forgalomirányítás mellett egy sávon, váltakozva haladhat a forgalom. A munkálatok ideje alatt jelentős menetidő-növekedéssel kell számolni. Továbbra is kérjük az arra közlekedők türelmét, fokozott figyelmét és a forgalomkorlátozás betartását. A teljes beruházás várhatóan 2021 tavaszára készül el.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, uniós és hazai forrásból valósul meg. A kivitelezést a KE-VÍZ 21 Zrt. és ZEMPLÉNKŐ Kft. Közös Ajánlattevők, illetve az EuroAszfalt Kft. végzi nettó 13,1 milliárd forint értékben.

2019. október