Fejlesztik a Győrt Pannonhalmával összekötő kerékpáros útvonalat

A beruházás során Győr és Pannonhalma között több mint 17 km hosszan épül, illetve újul meg kerékpáros útvonal. Az alapkőletételi ünnepségen beszédet mondott Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Kara Ákos, Győr-Moson-Sopron megye 2. számú választókerületének országgyűlési képviselője, Dr. Fekete Dávid, Győr alpolgármestere, Schmiedt Henrik, Nyúl polgármestere és Nagy Róbert Attila, a NIF Zrt. vezérigazgatója.

A kerékpáros útvonal megvalósítása során kerékpárút szakaszok és vegyes forgalmú, aszfalt burkolatú útszakaszok épülnek, összesen mintegy 17,67 km hosszúságban.

A kerékpárút szakasz Győr belterületén, a Szauter Ferenc utcai körforgalmi csomóponttól indul, majd Győrújbarát, Nyúl és Écs településeken keresztülhaladva éri el a Pannonhalmi Bencés Apátság lábánál található Szabadság teret.

A kerékpáros közlekedés biztonságos átvezetésének érdekében 2 db új fénysorompóval és félsorompóval is biztosított vasúti átjáró létesül Győrújbarát és Écs településeken a 11. számú, Győr-Veszprém közötti vasútvonal keresztezésénél.

Két új kerékpáros híd épül Écsen a Hegykanális és a Nagy-Pándzsa vízfolyás keresztezésénél, valamint egy új hidat emelnek Nyúl községben a Gerhai-árok keresztezésénél. Felújításra kerül a Győr területén található Pándzsa-ér feletti meglévő kerékpáros híd, amelyen burkolatcserét végeznek. A közvilágítás szükség szerint átépítésre kerül, megújul.

Győrben, Győrújbaráton és Écsen 1-1 kerékpáros pihenőhelyet építenek, míg Pannonhalma területén 3 db pihenési lehetőséget alakítanak ki. A térkő burkolatú pihenőhelyeken padok és asztalok szolgálják a megpihenni vágyó biciklisek kényelmét, továbbá kerékpártámaszokat és esőbeállókat helyeznek el. A tájékoztatás színvonalának emelése érdekében a környék látnivalóit bemutató információs táblákat is kihelyeznek.

A kerékpárosok, közlekedők tájékozódásának megkönnyítése érdekében 495 db KRESZ, illetve kerékpáros útirányjelző táblát helyeznek el. Ezen kívül 174 db facsemetét is telepítenek.

A beruházás hozzájárul a Győrtől délre eső települések elérésének javulásához, megkönnyítve ezzel az agglomerációs településeken élők mindennapjait. Az útvonal kiépítésével a kerékpárral közlekedő turisták számára is biztonságosan és a jelenleginél komfortosabban érhető majd el a pannonhalmi világörökség.

Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondta: 2020-ban egymást fogják érni a kerékpáros beruházások. A Giro d’Italia mezőnye is itt fog elhaladni. Fantasztikus lehetőség ez Magyarország számára, hiszen az egész világ figyelme Magyarországra irányul majd. Magyarország figyelme pedig a kerékpározásra.

Kara Ákos, Győr-Moson-Sopron megye 2. számú választókerületének országgyűlési képviselője kiemelte: Azért kezdeményezte a kerékpáros útvonal létrehozását, hogy biztonságosan és jó körülmények között lehessen eljutni Győrből-Pannonhalmára. Megköszönte a környék polgármestereinek és képviselőinek az eddigi együttműködést és azt üzente, hogy folyamatosan fejleszteni fogják a térséget, annak érdekében, hogy jó körülmények között, egészséges életmódot folytatva élhessünk.

Dr. Fekete Dávid, Győr alpolgármestere hangsúlyozta: 2017-ben a Modern Városok Programba Győr is bekerült és ennek köszönhető a Győr-Pannonhalma kerékpárút létrejötte is.

Schmiedt Henrik, Nyúl polgármestere elmondta: „Örülök, hogy Nyúl adhatott helyszínt ennek az alapkőletételi események és annak, hogy a kerékpáros útvonal áthalad a településen. Nagy környezeti terhelés nehezedik a városra a jelentős átmenő forgalom miatt, de ezzel a kerékpárúttal egy nagy lépést teszünk a jobb, az élhetőbb az egészségesebb jövő felé. „

Nagy Róbert Attila, a NIF Zrt. vezérigazgatója a beruházás műszaki tartalmával kapcsolatban kiemelte, hogy a mintegy 17,7 km hosszú kerékpáros útvonal megvalósítása során 11,6 km új építésű szakasz létesül, amelyből 10 km-t tesz ki a kizárólag a kerékpáros közlekedés számára fenntartott kétirányú kerékpárút. A fennmaradó 1,6 km vegyes forgalmú útvonal, ahol a gépjármű-közlekedés is megengedett. 6,1 km hosszan kerül sor meglévő mezőgazdasági, önkormányzati, valamint gyalog-, és kerékpárutakat érintő burkolatépítési, burkolatfelújítási, szélesítési munkálatokra, a közlekedést segítő burkolati jelek felfestésére és táblák elhelyezésére.

A kerékpáros útvonal fejlesztése az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg. A kivitelezést a Colas Út Építőipari Zrt. végzi, nettó 1.775.545.962 forint értékben. A beruházás a Modern Városok Program (MVP) keretében, hazai finanszírozásból valósul meg.

2019. október