Folytatódik a GSM-R távközlési hálózat kiépítése a magyar vasúti hálózaton

A GSM-R hálózat része annak az átfogó európai fejlesztésnek, amely az Egységes Európai Vasúti Közlekedésirányítási Rendszer (ERTMS) megteremtését célozza.

Az ERTMS rendszer két fő alkotóeleme az ETCS (Európai Vonatbefolyásoló Rendszer) és azt ezt kiszolgáló GSM-R rádióhálózat. A GSM-R rendszer biztosítja a vasúti pálya és a vonatok közötti adatátvitelt, valamint a vasúti pályán szolgálatot teljesítő személyzet, az állomási dolgozók, illetve az adminisztratív és irányító személyzet folyamatos kommunikációját.

A fejlesztés célja a nemzetközi vasúti forgalom átjárhatóságának biztosítása a magyar vasúti hálózat területén, továbbá a szűk keresztmetszetek felszámolása. A beruházás  − a mozdonyok és a vonatbefolyásoló eszközök valós idejű kommunikációjának lehetővé tételével − hozzájárul a vasúti közlekedés biztonságának emeléséhez.

A beruházás során a rádióhálózattal lefedni tervezett vasútvonal-hálózat hossza összesen 2255 km. Mintegy 2500 km hosszan építenek optikai kábelhálózatot. Közel 300 diszpécser terminállal bővítik a GSM-R hálózathoz kapcsolódó diszpécserközpontot, 275 új rádiótornyot emelnek, 201 mozdonyrádió beépítésére kerül sor, emellett üzemeltetést és karbantartást támogató rendszereket telepítenek. Hierarchikus struktúrájú IP/MPLS átviteltechnikai hálózatot létesítenek, amelyhez kapcsolódóan 800 átviteltechnikai eszközt telepítenek.

A projekt eredményeként megvalósulhat a nemzeti és nemzetközi vasúthálózatok zavartalan együttműködése. A modern vasúti kommunikációs rendszer fejlesztésével a régi heterogén és nehezen üzemeltethető rendszerek kivezetése is lehetővé válik. A kiépülő GSM-R rendszer megteremti a lehetőséget a nagysebességű vasúti hálózat és a vasútirányítási rendszer nagyfokú automatizálásának.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásból a NIF Zrt. beruházásában valósul meg nettó 58 855 800 000 Ft értékben. A kivitelezést a GSM-RI Konzorcium (R-KORD Építőipari Kft és az i-Cell Mobilsoft Zrt.) végzi.

2019. november