Sajtóbejárást tartottak az M44 építésénél

A nagytömegű földmunkák elkészültek az M44 Kondoros Békéscsaba 17,6 kilométeres szakaszán. A beruházásnál Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője és Pántya József a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója tartott sajtóbejárást.

Határidőre, október elejére elkészült az M44 Kondoros-Békéscsaba közötti szakasz első egy kilométeres része. Ez az útszakasz és a vele együtt kialakított ideiglenes csomópont biztosítja a megelőző Tiszakürt-Kondoros szakasz kapcsolatát a 44. sz főúttal.  A Kondoros-Békéscsaba szakasz teljes befejezésével egyidőben ez az ideiglenes csomópont elbontásra kerül.

A következő 16 kilométeren az útépítési munkálatok vannak folyamatban. A kivitelező megfelelően halad a töltésalapozási, illetve a töltésépítési, pályaszerkezet építési feladataival. Elkészültek a közúti felüljárók cölöpözési munkái, folynak a szerkezetépítések. A nagyfeszültségű elektromos vezetékek és a hírközlési vezetékek, gázvezetékek kiváltása is befejeződött.

A szakasz végén található „Fürjesi csomópont” területszerzése befejeződött. A vállalkozó itt is megkezdte a földmunkát. Épül a gyorsforgalmi út végszelvényébe tervezett turbó körforgalmú csomópont is.

Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője elmondta: Békés megye szempontjából hatalmas jelentősége volt az M44 Tiszakürt-Kondoros közötti 62 km-es szakasz októberi átadásának. Nagyon örülünk, hogy a munkák tovább folytatódnak Békéscsabáig. A fővárost már most 25 perccel rövidebb idő alatt lehet elérni. 2021 januárjától pedig újabb perceket nyerhetünk, és biztonságosabb is lesz a közlekedés.

 Pántya József a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója a beruházással kapcsolatban elmondta: Az M44 Békéscsaba felőli kezdő csomópontjában egy turbó körforgalom épül, bazaltbeton burkolattal, mely egy jobban terhelhető, magas kopásállóságú betontípus, alkalmazása által kisebb a kátyúk kialakulásának esélye. A munkák a szakasz többi részén is az ütemezésének megfelelően haladnak.

A beruházás az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg.

2019. november

2019. november