Új útkapcsolat épült Várpalotán

A beruházás keretében új közúti kapcsolat jött létre, megújult az egyik legrosszabb állapotú belterületi útszakasz, tehermentesült a lakóövezet két utcája is.

Az autósok 2018 márciusa óta közlekedhetnek Várpalota 9,3 kilométeres elkerülő útján, melynek megépítésével az átmenő forgalom elkerüli a 8. sz. főút menti településeket Székesfehérvár és Veszprém között. A beruházás keretében kiépített Ősi úti körforgalom szabad ágának felhasználásával megépült az Ősi bekötő út. Az újabb fejlesztésnek köszönhetően még kényelmesebben és biztonságosabban lehet közlekedni a településen.

A körforgalomtól indulva 240 méter hosszan új nyomvonalon közúti szakasz épült, majd az utat keresztező Köves-kanálison az út töltésének szélességében új átereszt létesítettek.


A bekötő út 770 méteren részben új nyomvonalon, részben meglévő önkormányzati tulajdonban lévő út fejlesztésével épült meg.

Az új út a Kossuth Lajos utca bekötőút funkcióját vette át, így a Kossuth Lajos utca, a Mészáros Lajos utca és a Dankó Pista utca közötti lakóövezetet mentesül az átmenő közúti forgalomtól, hiszen az új nyomvonal iparterületeken és üzemi létesítmények között halad.

Az Ősi úti körforgalom folytatásaként a már meglévő Bánya bekötőúthoz kapcsolódó rövid, 240 méter új nyomvonalon vezetett szakasz is kiépült, felújították a rendkívül rossz állapotban lévő út burkolatát is, mintegy 530 méteren.

A bekötőút kiviteli terveinek elkészítését és a kivitelezést a Hazai Építőgép Társulás Zrt. végezte nettó 608 millió forint értékben.

 

Tóth Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedésért felelős helyettes-államtitkára elmondta: A 2015 és 2018 között a 8-as főúton elvégzett fejlesztéseknek köszönhetően ma már Székesfehérvártól Veszprémig végig négysávos úton, gyorsabban és biztonságosabban autózhatunk. A két szomszédos megyeszékhely közötti szakaszon öt beruházásban 27 kilométeren összesen közel 54 milliárd forintból korszerűsítettük a főutat. A tavaly elkészült Várpalota elkerülő a tranzitforgalommal járó környezeti terheléstől, zajtól, levegőszennyezéstől mentesítette a város lakóit. Ehhez a fejlesztéshez kapcsolódik a 600 millió forintból, részben új nyomvonalon most elkészült Ősi bekötőút. Várpalota egyik legrosszabb állapotú útszakaszának kiváltásával a korábbinál sokkal színvonalasabb összeköttetés jött létre a 8. sz. főút régi, belterületi szakaszától az Ősi úti körforgalomig.

 

Campanari-Talabér Márta Várpalota polgármestere kiemelte: Várpalota belterületén, a 8. sz. főút és az Ősi úti körforgalom közötti szakaszon eddig két egyirányú úton haladt a forgalom. A városfejlesztési koncepcióval összhangban teljesült az a cél, hogy a beruházást követően a 72106. jelű út kétirányú nyomvonalon haladjon.

 

Kondrik Kornél a NIF Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese hozzátette: A beruházás által Ősi és Várpalota központ közötti közúthálózati kapcsolat rendeződik, elkerülhetővé válik a városközpont, így a közlekedők még biztonságosabban és gyorsabban érhetik el úticéljaikat.

 

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: Az új útnak örülhetnek a Várpalotán és az Ősiben élők egyaránt, mert biztonságosabban, kényelmesebben és gyorsabban juthatnak el úticéljukhoz. Mind az elkerülő út, mind a Várpalotát és Ősit összekötő út, mind pedig ez az út növeli a települések és a térség versenyképességét, és szolgálja az itt élő emberek érdekeit.

 

A fejlesztés uniós és hazai forrás felhasználásával, az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósult meg.

2019. december