Átadják a forgalomnak a százhalombattai olajfinomító előtti közúti felüljárót

A Százhalombatta – Ercsi elágazás közötti, 15,7 km hosszú vasútvonal-szakasz felújításának keretében 11,4 km hosszan teljesen új nyomvonalon épül ki a kétvágányú pálya. A pályabővítés miatt a MOL Dunai Finomító környezetében lévő, vasút felett átívelő közúti híd meghosszabbítására volt szükség. A hidat, az átépítési munkálatok idejére a forgalom elől lezárták, a zavartalan közlekedés fenntartásának érdekében egy ideiglenes híd épült. A sikeres műszaki szemlét és hatósági engedélyezési eljárást követően az átépített közúti hidat birtokba vehetik a közlekedők.

2020. március 30-tól (hétfőtől) már az újonnan forgalomba helyezett hídon keresztül közelíthető meg a MOL Dunai Finomító és a Százhalombatta felé vezető Olajmunkás út.

Az eddig használt ideiglenes hídon keresztül biztosított kétirányú terelőút helyett az olajfinomító körforgalmából nyíló, szintén kétirányú, 2×1 sávos meghosszabbított hídon keresztül közelíthetik meg a közlekedők a 6. sz. főút körcsomópontját és az M6 autópályát. A forgalomterelés során a Dunai Olajfinomító előtt a körforgalom hídra nyíló ágát megnyitják, vele egyidőben a terelő utat lezárják. Az átterelést követően megkezdődik az ideiglenes híd elbontása.

A Százhalombatta – Ercsi elágazás közötti vasúti beruházás átadása 2020 végén várható. Az utazóközönség tavaly szeptember óta használhatja Százhalombatta állomáson a peronok megközelítésére szolgáló új gyalogos aluljárót. Ezzel egyidőben elkészült Százhalombatta állomás végleges, teljes vágányképe, megépültek a magasperonok, és a teljes állomás ideiglenes forgalomba helyezése is megtörtént.

A Százhalombatta – Pusztaszabolcs teljes vonalszakasz beruházásának keretében megvalósul a teljes vasúti pálya korszerűsítése, új elektronikus biztosítóberendezést, korszerű utastájékoztatási és távközlési rendszert építenek ki. A fejlesztésnek köszönhetően kis szakaszon 120 km/h, nagyobbrészt 160 km/h sebességgel haladhatnak majd a vonatok, több állomás és megállóhely is megújul. A fejlesztés európai uniós és hazai forrás felhasználásával, az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg.

2020. március