JÓL HALADNAK A MUNKÁK AZ M44 GYORSFORGALMI ÚT KONDOROS- BÉKÉSCSABA KÖZÖTTI SZAKASZÁN

Június elején várhatóan már használhatják a közlekedők az M44 gyorsforgalmi út Békéscsabai végpontjába épülő turbó körforgalmat. A térség országgyűlési képviselői és Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója munkabejárást tartottak az épülő útnál.

A 17,6 kilométeres szakasz első, 1,5 kilométere 2019. októberében elkészült. A kivitelezés alatt álló részeken a főpálya pályaszerkezete a kötőrétegig néhány rövidebb szakasz kivételével elkészült, megkezdődött a kopóréteg terítése, padkakészítés, rézsűk humuszolása, füvesítése, szalagkorlát és fényvédő hálók elhelyezése.

Befejezéséhez közeledik a végcsomópontban épített turbó körforgalmú csomópont. Június elejére várhatóan lezajlik az ideiglenes forgalomba helyezési eljárás, így a 44. sz. főút Békéscsaba elkerülő szakaszán kialakított ideiglenes terelőút és csomópont elbontásra kerülhet.

A koronaélek között szintén hamarosan elkészül két külön szintű csomópont, melyeket június hónapban már használhatnak a közlekedők a gyorsforgalmi út és két földút keresztezésnél. Forgalomba helyezésre kerül  a 4644. j. út külön szintű átvezetés is. Ezeken a műtárgyakon a kopóréteg készítése, próbaterhelések elvégzése és kisebb befejező munkák vannak hátra.

A Kétsopronyi pihenő építése is előrehaladott állapotban van. Befejezéséhez közeledik a WC és mosdó épületek építése, a belső úthálózat kialakítása.

Az utólagosan elrendelt D-1 öntözőcsatorna híd építése a cölöpösszefogó gerendánál tart.

Herczeg Tamás, Békés megye 1. sz. vk. országgyűlési képviselője elmondta: Örömömre szolgál, hogy a projekt megvalósítása során a minisztérium és a beruházó is figyel a kéréseinkre, és igyekszik megvalósítani azokat. Jelentős eredmény, hogy megépülhet az az öntözőcsatorna, ami 5000 hektárnyi földterület vízellátását oldja majd meg. Ezen felül tervezik a Kétsopronyi pihenőnél, egy új csomópont kialakítását is, melynek feladata, hogy tehermentesítse Kondorost az átmenő forgalomtól.

Dankó Béla, Békés megye 2. sz. vk. országgyűlési képviselője kiemelte: Tiszakürt-Kondoros között megépült szakaszt október óta használhatják a közlekedők. A tapasztalatok azt mutatják, hogy Budapest 15-20 perccel gyorsabban elérhető, és biztonságosabb a közlekedés. A településeken átmenő forgalom megszűnt, így sokat javult az itt élők életminősége.

Kovács József, Békés megye 3. sz. vk. országgyűlési képviselője azt mondta: Az M44 gyorsforgalmi út újabb szakaszának megépülésével a főváros még gyorsabban közelíthető majd meg. A gyorsaság mellett az sem elhanyagolható szempont, hogy a 2X2 sávnak köszönhetően tovább csökken majd a balesetek száma.

Pántya József, NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója a beruházással kapcsolatban kiemelte: Elkezdődtek a munkák a „Fürjesi csomópont”-nál is. Itt pályaszerkezet építés és a kapcsolódó felüljáró hídépítési munkái folynak. A Kondoros-Békéscsaba szakasz befejezési határideje 2021. január, de a kivitelezés jelenlegi állása alapján reméljük, hogy még az idei éveben átadhatjuk ezt a 17, 6 km-t a forgalomnak.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. beruházásában hazai forrásból valósul meg. A kivitelezés nyertese a Duna Aszfalt Kft. A kivitelezés nettó összege: 41,39 milliárd forint.

2020. május