MEGKEZDŐDIK A JÁSZBERÉNY ELKERÜLŐ III. ÜTEMÉNEK ÉPÍTÉSE

A munkaterület átadása május elején megtörtént. A munkakezdési engedély megszerzése után, heteken belül az előkészítő munkákkal indul a kivitelezés. A közlekedők várhatóan 2022 szeptemberétől használhatják majd az utat.

Az új 2×1 sávos út 4,5 km hosszban épül meg, a 32. sz. főutat köti össze a 31. sz. főúttal. Az útszakasz a 32. sz. főútnál nyomvonalkorrekcióval indul, a tervezési szakasz végén a 31. sz.főúti csomópontnál a meglévő körforgalomhoz csatlakozik.

Az új nyomvonal és a 3203. sz. Gyöngyös-Jászberényi út keresztezésében egy 25 méter sugarú, négyágú körforgalmú csomópont épül, melynek gyöngyösi ágát 150 méteren, jászberényi ágát pedig 500 méteren újítják fel.

Az új nyomvonalon elhelyezkedő Gyilkos ér I. belvízcsatorna és a Kis-Gyilkos csatorna közös medre felett 12 méter hosszú, kéttámaszú, előregyártott vasbeton tartós gerendahíd készül majd. A Zagyva folyó keresztezésében pedig három-nyílású, 66 méter hosszú, szintén előregyártott, vasbeton tartós gerendahíd épül.

A kivitelezés lőszermentesítéssel és előkészítő munkákkal indul (bozót és cserje irtása, a területen fellelhető, akadályt jelentő fák kivágása és a tuskók eltávolítása), majd régészeti és lőszer-mentesítési munkákkal, tereprendezéssel folytatódik. A nagytömegű földmunkák, mint pl. a töltésalapozás és -építés ezeket követően kezdődhetnek meg.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elmondta: Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kiemelt feladatának tartja, hogy országszerte bővüljenek és megfelelő műszaki állapotban álljanak rendelkezésre a közlekedési hálózatok. Hangsúlyos törekvés a helyi életminőség javítása a települések belterületi szakaszainak tehermentesítésével is. A kormány az Útprogram tavalyi felülvizsgálata során döntött arról, hogy a kivitelezendő beruházások közé beemeli a Jászberény elkerülő III. ütemét. A fejlesztésnek köszönhetően a jászberényiek megszabadulnak a városon áthaladó gépkocsik, kamionok okozta levegőszennyezéstől, zajterheléstől, fokozott baleseti kockázattól.

Pócs János, Jász-Nagykun Szolnok megye 2. sz. vk. országgyűlési képviselője kiemelte: Jászberény számára hatalmas jelentősége van az elkerülő megépítésének. A itt élők 2022 őszétől érzékelni fogják, hogy mennyit jelent az életminőségük szempontjából, hogy a sűrű teherautó forgalom elkerülheti a várost. Biztonságos és környezetkímélő lesz a közlekedés. Jászberény, ha nem is kilométerben, de időben és biztonságban közelebb kerül a fővároshoz.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg. A kivitelezést a Colas Út Zrt. – HE-DO Kft. közös ajánlattevő végzi, nettó 4,9 milliárd forint értékben.

 

2020. május