ELKÉSZÜLT A TÉPE-BERETTYÓÚJFALU KÖZÖTTI 8,3 KILOMÉTER HOSSZÚ KERÉKPÁRÚT

A mai naptól egy újabb jelentős szakasza készült el a Debrecen és Nagyvárad közötti kerékpárútnak. Mától Tépe és Berettyóújfalu között kiépített kerékpárúton, biztonságos körülmények között kerekezhetnek a turisták és a környéken élők. Az átadó sajtótájékoztatón jelen volt Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Vitányi István József, a Hajdú-Bihar megyei 4. számú országgyűlési egyéni választókerület képviselője, Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere, Balogh András, Tépe polgármestere és Pántya József, a NIF Zrt. Útfejlesztési Igazgatója.

Nem csak a turisták, hanem a hivatásforgalmi kerékpárosok számára is sokat jelent a Tépe és Berettyóújfalu közötti kerékpáros összeköttetés megépülése. A biciklisek így biztonságosabban és kényelmesebben közlekedhetnek a két település között.

Az elkészült 8,3 kilométeres szakasz két részre oszlik. Tépe, Rákóczi utca és az M4 gyorsforgalmi út között egy 4,9 km-es szakasz épült, mely tartalmazza a Tépei ér és Nagy-ér csatorna keresztezését. Az M4 gyorsforgalmi út és a Berettyóújfalu, Tesco áruház közötti szakasz 3,4 km-es, melyen a Perdedűlői csatorna keresztezése épült meg.

A csatornák keresztezésénél kétoldalt kerékpáros csőkorlát került kihelyezésre.

A kerékpárút mindkét szakaszon 2,5 méter széles aszfaltburkolattal készült, a kerékpáros sávok között 0,25 méter biztonsági sávval, mindkét oldalon 0,5-0,5 méteres padkával, illetve süllyesztett szegéllyel.

Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos azt mondta: A kormány célul tűzte ki, hogy 2030-ra Magyarország Európán belül a legélhetőbb országok közé tartozzon, ehhez az egészséges és aktív életmód előfeltétel. A kerékpáros beruházások hozzájárulnak ehhez, hiszen kutatások bizonyítják, hogy azok, akik rendszeresen bicikliznek, kevesebbet betegek és tovább élnek. A Tépe-Berettyóújfalu között megépült kerékpárút megépítése ehhez csak egy lépés, de a környéken élők számára egy hatalmas lépés, hiszen napi szinten sokan használják ezt az elkészült 8,3 kilométert.

Vitányi István József, a Hajdú-Bihar megyei 4. számú országgyűlési egyéni választókerület képviselője hangsúlyozta: Az a helyszín, ahol most állunk egy szimbólum. Itt fut össze a két számjegyű, 47. sz. főút, a tavaly előtt átadott M4-es autópálya és az elkészült kerékpárút.  Jól látszik, hogy több fejlesztés is zajlott az elmúlt időszakban a térségben. Örömhír, hogy hamarosan átadjuk az M4-es autópálya országhatárig tartó szakaszát is. Ezek a közúti beruházások reményt adnak arra, hogy nekik köszönhetően a Bihari térség méltó helyet foglaljon el a magyar gazdaságban.

Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere kiemelte: Nekünk a helyben élők biztonsága az elsődleges, azoké, akik napi szinten teszik meg a Tépe és Berettyóújfalu közötti távolságot. Számukra kiemelkedő jelentőségű ez a beruházás, de számítunk a kerékpáros turizmus élénkülésére is.

Balogh András, Tépe polgármestere azt mondta: Tépe egy pici, 1070 fős település. Egy ilyen beruházás lezárása nagyon fontos számunkra, hiszen nem túl gyakran fordul elő ekkora fejlesztés. Nagyon örülünk, hogy határidőre és remek minőségben készült el az út.

Pántya József, a NIF Zrt. Útfejlesztési Igazgatója elmondta: A NIF Zrt. életében a kerékpáros projekt viszonylag friss feladatnak számítanak. Nagy öröm számomra, hogy mára már ott tartunk, hogy eredményekről is beszámolhatok. Két hete adtuk át a Poroszló-Tiszafüred közötti  kerékpárutat, ma pedig a Tépe-Berettyóújfalu közötti kerékpárút építése fejeződik be.  A NIF Zrt. beruházásban megvalósuló fejlesztések eredményeit nem csak a kerekezők élvezhetik. A mai átadó után, hamarosan újabb projekt befejezésének örülhetünk. Augusztus második felében átadjuk az M4 autópálya országhatárig tartó szakaszát.

A beruházás az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásban valósult meg. A fejlesztést a HE-DO Kft. végezte nettó 945 millió forint értékben.

2020. június