ÁTADTÁK AZ M4 AUTÓPÁLYA BERETTYÓÚJFALU-NAGYKEREKI ORSZÁGHATÁR KÖZÖTTI SZAKASZÁT

Az M4 autópálya országhatárig történő folytatásával létrejött a gyorsforgalmi útkapcsolat Felvidék és Észak-Erdély között, Kassa-Debrecen-Nagyvárad irányában.

Az M4 autópálya Berettyóújfalu- Nagykereki országhatár közötti projekt két szakaszban valósult meg. A 29,5 kilométeres szakaszon 2×2 forgalmi sávos autópálya épült leállósávval, középső elválasztó sávval és 26,6 m koronaszélességgel.

A Berettyóújfalu és a 47. sz. főút közötti 2,95 kilométeres szakaszt 2018. év vége óta az M35 autópáyával együtt használhatják a közlekedők.

A hosszabb és összetettebb műszaki megoldásokkal tervezett szakasz befejezéséhez további másfél évre volt szüksége a kivitelezőnek. A 47. sz. főút- országhatár közötti, 26,5 kilométeres szakaszán 20 híd épült, amelyek közül kiemelendő a Berettyó folyó és a Dusnok patak feletti pályahíd. A beruházás része egy új, egyszerű pihenő Körtvélyesnél és egy tengelysúly mérő állomás Kengyelésnél. Különszintű csomópont készült Gáborjánnál és Nagykerekinél, ahol egy komplex pihenővé átalakítható határátkelőt is építettek. A zajhatás csökkentésének, valamint a térségben élők életminőségének javítása érdekében 540 m zajvédő fal épült. A szakaszon több mint 360 ezer növényt ültettek el.

A beruházás után, a 130 km/h tervezési sebességnek köszönhetően javul a térség megközelíthetősége. Nő a közlekedés színvonala és biztonsága, valamint mérséklődnek a környezeti ártalmak, a zaj- és légszennyezés, illetve részben tehermentesülnek Berettyóújfalu és Mezőpeterd települések. A 42. sz. főúton Berettyóújfalu és az országhatár között jelenleg átlagosan 8.000 jármű/nap forgalom halad át, az átadást követően várhatóan az átlagos napi forgalom 3-4.000 jármű/napra csökkenhet.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta: az új összeköttetés közös siker, jó alap arra, hogy bizalmat és kölcsönös tiszteletet építsen a két ország között.Hozzátette: Magyarországnak az az érdeke, hogy minél több átkelőhely legyen; a magyar-román határon a mostani a 12. közúti átkelőhely, melynek megnyitása 41-ről 37 kilométerre csökkenti az átkelőhelyek közötti átlagos távolságot. Az új átkelőhelynek köszönhetően gyorsforgalmi kapcsolat jön létre Nagyvárad és Debrecen, sőt, Nagyvárad és Budapest között.

Lucian Bode Románia közlekedésért, infrastruktúráért és kommunikációért felelős minisztere kijelentette: a román kormány kiemelt feladatként kezeli az infrastruktúra fejlesztését.

Bogdan Aurescu román külügyminiszter úgy vélte: szükség van a hasonló pozitív eseményekre a két ország kapcsolatában.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, uniós és hazai forrás felhasználásával a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósult meg. A kivitelezés nettó összege 98,2 milliárd forint.

2020. szeptember