A HELYÉRE TOLJÁK A TISZA HIDAT AZ ÉPÜLŐ M4-ES ABONY-TÖRÖKSZENTMIKLÓS KÖZÖTTI SZAKASZÁN

Ütemtervnek megfelelően haladnak a munkák az M4 Abony (Kelet)-Törökszentmiklós (Nyugat) közötti szakaszán. Látványos eleméhez érkezett a beruházás, helyére tolják a Tisza híd szerkezetét Tiszapüspökinél. Az eseményhez kapcsolódóan Boldog István és Földi László országgyűlési képviselők, valamint Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője tartottak sajtótájékoztatót.

A beruházás keretében 27,1 km hosszú, 2×2 sávos gyorsforgalmi út valósul meg, leállósáv burkolatának kiépítése nélkül, 110 km/h sebességre tervezve.

A szakaszon aktuálisan zajló munkák a töltésépítés, a földműépítés, és kisebb szakaszokon már az aszfalt alapréteg építése is. Ezekkel együtt folyamatosan készülnek a párhuzamos és keresztező utak földmunkái.

A kivitelezés során egy komplex pihenőhely épül a 32-es úti csomópontban (Zagyvai komplex pihenő) és egy egyszerű pihenő a Berek-ér környékén, a 109-es km szelvény térségében.

Ezen felül négy csomópont is megépül:

  • Abony (Kelet) csomópont (a távlati M8 autópálya kivitelezése esetén itt történik az elválási csomópont kialakítása)
  • sz. főúti csomópont (Jászberényi úti csomópont)
  • 3225 j. úti csomópont (Besenyszögi úti csomópont)
  • Törökszentmiklós (Nyugat) csomópont (Tiszapüspöki úti csomópont)

A műtárgyaknál folyamatos a háttöltések építése, a főtartók beemelése, a pályalemez előkészítés, a zsaluzás és a vasszerelés.

A szakasz kiemelkedő műtárgyai a Tisza-ártér feletti 416 m hosszú, illetve a Tisza folyó feletti 756 m hosszú híd. Az ártéri hídnál a beemelt elemek helyszíni szerelése, a betonozó jármok építése és a pályalemez zsaluzat építése folyik. A meder hídnál pedig gyártás, helyszíni szerelés és a hídszerkezet tolása történik. A mederhíd 17 tolási fázis során éri el a híd a végleges helyét.

Boldog István, a Jász-Nagykun-Szolnok megye 4. sz. vk. országgyűlési képviselője azt mondta: Az M4-es autóút megépülése Jász-Nagykun-Szolnok megye számára a gazdasági felzárkózás lehetőségét hozza meg. Nagy öröm számomra, hogy a választási körzetemben két gyorsforgalmi út is épült. Az M44-es Laktitelek-Tiszakürt szakasznál is jól állnak a munkák.

Földi László, Pest megye 12. sz. vk. országgyűlési képviselője hangsúlyozta: Mi már Pest megyében érezzük az M4 idén átadott szakaszainak jótékony hatását. Érkezett már vállalkozás Abonyra az átadás óta azért, mert 30 percre csökkent a menteidő a fővárostól. Az autóút folytatása további lehetőségeket tartogat számunka is.

Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője a beruházás műszaki paramétereivel kapcsolatban elmondta: A mai alkalommal a Tisza híd bal pályáját 50 métert tolják előre. Óránként körülbelül 10 métert halad előre a szerkezet. Jelenleg minden feltétel adott ahhoz, hogy tartani tudjuk a 2022. I. negyedre tervezett átadást.

 

A beruházás az Innovációs és Technológiai minisztérium megbízásából a NIF nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt beruházásában valósul meg.

2020. október