Ásatási nyílt nap Nemesrádón

A Göcseji Múzeum – a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt, és a Várkapitányság Nonprofit Kft megbízásából – 2020 szeptemberében kezdte meg a régészeti kutatást a zala megyei  Nemesrádó közelébe tervezett, az M76 autópályához kapcsolódó Mérnökségi Telep területén. A próbafeltárás eredményei alapján a kutatóárkokban rézkori, késő vaskori (kelta), római kori és középkori települések nyomait sikerült azonosítaniuk a régészeknek.

November végén, a tervezett létesítmény teljes felületű feltárása kezdődött meg. Az idei évben mintegy 7500 négyzetméteren kutattak tovább a régészek. Ennek eredményeiről számoltak be a múzeum munkatársai december 12-én az ásatási nyílt napon.

Az ásatásokat már a kezdetek óta nagy figyelemmel kísérték a környező települések lakosai, akik nap, mint nap elhaladtak a feltárási terület melletti közúton. Az ásatási nyílt napra, a hideg idő ellenére is 35-40 érdeklődő érkezett.

A múzeum munkatársai kisebb bemutatót tartottak az eddig előkerült régészeti leletekből. A vendégek bronzkori temetkezési urnát, késő vaskori edényeket, római kori pénzeket láthattak a rögtönzött kiállításon. Ezt követően az ásatáson előkerült jelenségeket tekinthették meg a látogatók, így a kelta falu épületeinek maradványait, egy edényégető kemencét, illetve a napokban előkerült késő bronzkori urnasírokat is.

A tervek szerint az előkerült leletekből egy kisebb kiállítás is készül a jövőben a nemesrádói közösségi házban.

2020. december