Kerékpárút épült a keleti országhatárnál

A 48. sz. főút felújításával párhuzamosan, a meglévő szentannapusztai útcsatlakozásig tartó kerékpárúthoz kapcsolódva 3,7 kilométeres kerékpárutat alakítottak ki Vámospércs és Nyírábrány között. Tasó László, a térség országgyűlési képviselője, Ménes Andrea Vámospércs polgármestere, Nagy Lajos Nyírábrány polgármestere és Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója tartott sajtótájékoztatót az elkészült kerékpárútról és a főút folyamatban lévő munkálatairól.

A kerékpárút a 48. sz. főút szentannapusztai útcsatlakozása és a nyírábrányi benzinkút között megközelítőleg 3,3 km hosszban megépült és forgalomba is helyezték, így ezen a szakaszon már korszerű kerékpárúton biztonságosan lehet közlekedni.
A 48. sz. főút Nyírábrány Határ utca után lévő 29+570 km szelvénye és az országhatár közötti mintegy 400 m-es kerékpárút-szakasz is elkészült, ezzel megteremtve a modern kerékpáros átkelés lehetőségét az érmihályfalvi erdélyi határnál. Ezt a szakaszt viszont csak akkor helyezik forgalomba, amikor a két elkészült kerékpárút-szakasz között, a főút felújítási munkáihoz kapcsolódva, – a folytonosság fenntartása érdekében – azzal párhuzamosan megépül a kerékpározásra alkalmas szervizút.

A 48. sz. főút Debrecen és Nyírábrány közötti szakaszán 26,5 km hosszon a meglévő 2×1 sávos útszakaszon 11,5 tonnás burkolat-megerősítést és szélesítést végeznek, az érintett közművek kiváltásával, védelembe helyezésével.
A beruházás során nem csak a burkolatot újítják fel, hanem korszerűsítik a baleseti gócpontoknál a szintbeli csomópontokat és párhuzamos szervizutat építenek, ezáltal jelentősen csökkentve a főút és a mellékutak csatlakozásainak számát, melynek eredményként biztonságosabban és komfortosabban lehet majd közlekedni a főúton.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata 2020 májusában kelt közútkezelői hozzájárulásában feltételként írta elő, hogy a kerékpárosok balesetmentes közlekedésének, a csomóponton történő átvezetésének biztosítása érdekében, a 48. számú főút – Panoráma úti csomópontja esetében, az építési engedélyben szereplő osztályozós csomópont helyett, kizárólag a körforgalommal történő kialakítást tartja megfelelőnek. A NIF Zrt. a körforgalom kialakításának igényét a Közlekedési Hatóságnál felülvizsgáltatta, majd a vizsgálat lezárását követően elrendelte a vállalkozó részére a Panoráma úti csomópontban a körforgalom tervezési és kivitelezési feladatainak elvégzését.

A körforgalom kialakítása, annak geometriai jellegéből adódóan nagyobb területi érintettséggel valósítható meg mint az eredeti műszaki tartalomban szereplő osztályozós csomópont, azaz további területek megszerzése vált szükségessé, továbbá a körforgalom megvalósíthatóságához szükségessé vált Debrecen Megyei Jogú
Város rendezési tervének módosítása is. Az engedélyezési tervek időközben elkészültek, az illetékes hatóság az építési engedélyt 2021. május 6-án kiadta, jelenleg a kiviteli tervek készítése és a rendezési terv módosítása van folyamatban.

Jelenleg az útkoronán kívüli munkavégzés mellett négy szakaszon folyik a kivitelezés: szervizút- és padkaépítés, árokrendezés, buszöböl védőréteg készítés, valamint aszfalt kötőréteg kialakítás van folyamatban. Ezeken a helyeken félpályás útlezárásra kell számítaniuk a közlekedőknek. A forgalomirányítás a felbontott szakaszokon ideiglenes forgalomirányító lámpával történik. Az egyes szakaszokon különböző készültségi fokokon áll a kivitelezés. A továbbiakban is szakaszosan folytatódik a felújítási munka.

A körforgalom megépítése miatt a beruházás tervezetten 2022 tavaszára készül el.

Tasó László, a térség országgyűlési képviselője elmondta: „Nagyon örülök neki, hogy hivatalosan is átadhatjuk a Debrecentől Nyírábrány felé tartó és majd Érmihályfalváig érő kerékpárutat. Azt, hogy erre a kerékpárútra szükség van az is mutatja, hogy a kerékpárosok már használják ezt az elkészült szakaszt. Egyre több közlekedési beruházás zajlik a térségben, amelynek következtében nem csak komfortosabbá, hanem biztonságosabbá is válik a közlekedés. Ez a beruházás is ezeket a célokat szolgálja.”

Ménes Andrea Vámospércs polgármestere kiemelte: „Már nagyon régóta várjuk a 48-as főút felújítását, sok mindenki megígérte már a főút fejlesztését és a kerékpárút megépítését. Számunkra ez azért fontos, mert a környező települések közül Vámospércs az egyetlen városi rangú település és a városias életmód nagyban összefügg például a kerékpárútfejlesztéssel is, hiszen ez egy tömegközeledési eszköz is, és a hivatásforgalmi kerékpározás szempontjából is meghatározó. Emellett a beruházás a városképet sokkal szebbé teszi, mert egy rendezettebb kép fogadja a településre érkezőket. 

Nagy Lajos Nyírábrány polgármester elmondta: „A nyírábrányi emberek több éve várják már, hogy megvalósuljon a 48-as főút felújítása, viszont a főút felújítása mellett nagy öröm mindenki számára, hogy a községünket egy új kerékpárút köti össze a szomszédos Vámospérccsel. Ezen kívül a kerékpárút megvalósításával létrejött a modern kerékpáros átkelés lehetősége a Nyírábrányi Közúti Határátkelőhelyen, így a Romániába kerékpárral utazók, túrázók hamarabb juthatnak át a határ túloldalára. Jó látni, hogy az emberek igénybe veszik és örülnek annak, hogy kikapcsolódási lehetőségként sportolni, túrázni indulhatnak biztonságos körülmények között, hiszen a főút nagy forgalma miatt így csökken a balesetveszély lehetősége is. Úgy gondolom, hogy szezonálisan, főként a nyári időszakban a kerékpárút jelentősége felértékelődik mind a turisztika, szabadidő, egészséges életmód, közlekedés tekintetében.”

Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója hozzátette: „A kerékpárút utolsó 400 méteres része megteremti a modern kerékpáros átkelés lehetőségét az érmihályfalvi erdélyi határnál. Ehhez kacsolódóan a határátkelő területén megépült kerékpárúton, a kerékpárút teljes szélességében, az ellenőrzés vonalában egy acél, biztonsági zárral ellátott kaput, két térfigyelő kamerát és egy jelzőberendezést helyeztek el. Az országhatártól megközelítőleg 200 m-re pedig kerékpáros pihenő helyet alakítottak ki.”

A Vámospércs-Nyírábrány (országhatár) közötti kerékpárút építése az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában hazai forrásból valósult meg. A kivitelezést a ZEMPLÉNKŐ Kelet-magyarországi Építőipari Fővállalkozó és Bányászati Kft. végezte nettó 524 millió forint étékben.

2021. május