Új körforgalmú csomópont épül Keszthelyen

A NIF Zrt. beruházásban 2013-ban valósult meg a 71 sz. főút Keszthely északi elkerülő szakaszának építése, amelynek részeként a Rezi úton járműosztályozós csomópontot alakítottak ki. Az elmúlt időszakban a balesetek számának emelkedése miatt szükségszerűvé vált a forgalombiztonság további növelése, így az előkészítési, tervezési feladatok lezárását követően megkezdődött a csomópont egysávos körforgalmú csomóponttá való átépítése. A kivitelezési munka 2021. májusi indulásának részleteiről tartott sajtótájékoztatót Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője, Nagy Bálint, Keszthely polgármestere és Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője.

Az útszakasz 2013-as forgalomba helyezését követően a 71 sz. főút – 73162 j. úti csomópontban több, súlyos és végzetes kimenetelű baleset történt, amelyet követően forgalomtechnikai beavatkozásokat végzett a kivitelező:  burkolati piktogramokat és jelzőtáblákat helyezett kiaz alá- és fölérendelt irányokból. A munkálatok folytatásaként 2021 májusában a 71 sz. főút meglévő járműosztályozós kialakítású csomópont egysávos körforgalmú csomóponttá való átépítése kezdődött meg. A 73162 j. út biztosítja Rezi, illetve Cserszegtomaj, továbbá több kisebb település kapcsolatát Keszthely várossal, így jelentős az észak-déli irányú gépjárműforgalom is a csomópontban.

A kivitelezés során a 71. sz főúton 348 méter hosszban, a 73162. j. Rezi bekötő úton 237 méter hosszban történik beavatkozás. Összességében 585 méter hosszúságú útszakasz átépítése valósul meg, emellett 181 méter hosszban épül ki kerékpárút.

A bontandó aszfalt mennyisége mintegy 924 m3, a beépítendő aszfalt mennyisége 616 m3, ezzel együtt összességében 3.763 m3 föld kerül mozgatásra és 5.245 m2-en kerül sor rézsűfelület kialakítására, valamint füvesítésre. A projekt keretében továbbá 1.256 db cserje telepítése történik meg.

A települések közötti jelentős kerékpáros forgalom lebonyolítására a tervek kiegészültek a már említett fizikailag elválasztott, mindösszesen 181 m hosszúságú kerékpárúttal, amely a 73162. j. úttal párhuzamosan, észak-déli irányban haladva biztosítja a tervezett csomópontban a kerékpárosok biztonságos átvezetését.

A projekt része továbbá az előírásoknak megfelelően a közvilágítás létesítése, a Rezi úti csomópont megvilágítása is. A beruházás befejezésének várható időpontja 2021. november vége.

A kivitelezés a rendkívül nagy forgalmú 71. sz. főutat érinti, így 2021. május 18-tól a 71. sz. főút Keszthely – Rezi úti csomópontjában a kivitelezés befejezéséig forgalomkorlátozásra kell számítani, amely az idegenforgalom számára jelentős időszakban fokozott türelmet igényel a gépjárművezetőktől.

Első ütemben a csomópont környezetében a 71. sz. főút déli oldala, valamint a Rezi út 71. sz. főúttól délre eső szakasza lesz lezárva – várhatóan 2021. július közepéig.

A 71. sz. főút Várvölgyi körforgalom és Hévízi úti körforgalma közötti szakaszát Gyenesdiás irányából egyirányúsítják, így a Rezi út északi irányából a csomópontban kizárólag jobbra lesz lehetséges a kanyarodás. A Hévíz irányából érkezők Gyenesdiás felé a Hévízi út – Csapás út irányában tudnak majd tovább haladni.

Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője elmondta: „Egy hosszú, több éves előkészítés után végre ezt is megértük! Kezdődhet a körfogalom építése! Keszthelynek nagyon fontos volt az elkerülő út megépítése, ez látható a mindennapi nagy forgalomban is. Sajnos kiderült, hogy a Cserszegtomaj felé vezető út csomópontja a megnövekedett forgalmat már olyan szempontból nem tudta lebonyolítani, hogy sok baleset történt. Sok viszontagság után eljutottunk oda, hogy nemcsak a szándék, de a fedezet is megvan; sőt most már a kivitelezésnél állunk. Úgy gondolom, hogy ma már semmi sem akadályozhatja meg, hogy ez év végére elkészüljön egy biztonságos csomópont.”

Nagy Bálint, Keszthely polgármestere kiemelte: „Nagy örömömet szeretném kifejezni, hogy mostanra megkezdődhetnek a kivitelezési munkálatok a 71. sz főúton. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján már rendkívül szükségszerűvé vált, hogy ezen a jelentős gépjárműforgalmat lebonyolító szakaszon, ahol a szomszédos településekről Keszthelyre érkező dolgozók is naponta többször áthaladnak, illetve a nyári szezonban a turisták által is még inkább megsokszorozódik a forgalom, legyen egy biztonságos, megfelelő állapotú közlekedési csomópont. Ezúton meg szeretném köszönni Manninger Jenő országgyűlési képviselő úrnak a térségért végzett támogató munkáját, a NIF Zrt-nek és a kivitelezőnek az együttműködését.  A gépjárművezetők megértését kérem, figyeljenek a forgalmi rend változására és vezessenek óvatosan!”

Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője hozzátette: „A Rezi úti csomópont egysávos körforgalmú csomóponttá való átépítésével tovább növelhető a forgalombiztonság ezen az egyébként is jelentős gépjárműforgalmat bonyolító szakaszon.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, hazai forrásból valósul meg. A kivitelezést a Horváth-Ép Közmű-,  Út- és Mélyépítő Kft. végzi nettó 339 millió Ft értékben.

2021. május