Ütemterv szerint halad Nyíregyházán a Kállói úti körforgalom építése

Áprilisban kezdődött el a Nyíregyháza, 4911. j. országos közút (Kállói út) -Tünde utca kereszteződésben az új körforgalmú csomópont kivitelezése. A beruházás a TOP-6.4.1-16-NY1-2017-00001 azonosítószámú „Csomópont és kerékpárút fejlesztés Nyíregyházán” című projekt keretében valósul meg, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. konzorciumában. Május 17-én a munkálatok állását dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere, és Kiss Boglárka a NIF szóvivője egy projektnyitó helyszíni bejáráson személyesen ellenőrizte.

A bruttó 513,3 millió Ft összegű beruházás keretében négyágú körforgalom épül Nyíregyházán, a Kállói út –Tünde utca keresztezésében.  A körforgalmú csomópont környezetében gyalogos- és kerékpárút, a körforgalom minden ágán átkelőhelyek épülnek. Egy meglévő Kállói úti buszmegálló helyett új buszöblöt alakítanak ki. A csapadékvíz-elvezetés kiépítése mellett megújul a körforgalmat érintő közvilágítási hálózat, valamint a körforgalom környezetében 520 db cserjét telepítenek. A beruházás várható befejezése 2021. szeptembere.

A helyszíni bejáráson dr. Kovács Ferenc kiemelte: „A Kállói és a Tünde utcán is jelentős az átmenő gépjárműforgalom. Nagy szükség van erre az új biztonságos csomópontra, ami most egy 100%-os támogatottsággal bíró sikeres pályázatunk keretében valósulhat meg. Városunk gazdasági fejlődése, és ezzel együtt a gépjármű forgalom növekedése szükségessé teszik a közlekedési infrastruktúra fejlesztést. A csomópontfejlesztésekkel folyamatosabb és biztonságosabb lesz a közlekedés. Ezen a területen nagyot léptünk előre az elmúlt években, 13 új körforgalom épült, és 3 csomópontfejlesztés valósult meg. Csak az elmúlt évben három új körforgalmat építettünk, kettőt Örökösföldön, egyet pedig a Korányi-Csaló köz kereszteződésben. Ezt a hosszú távú, egymásra épülő fejlesztéssorozatot tovább folytatjuk a hamarosan megépülő Stadion utcai körforgalommal, majd kiemelt programunkkal, a nagykörút bezárásával, amely szintén a NIF Zrt.-vel partnerségben valósulhat meg.”

Kiss Boglárka elmondta: „A Tünde utca -Kállói út kereszteződésében az új körforgalmú csomópont építésénél jelenleg a közművek kiváltásán dolgozik a kivitelező. Néhány napon belül megtörténik az ivóvíz vezeték, a gázvezeték és a villamos energia hálózat cseréje. Utána kezdődhet a körforgalom pályaszerkezetének az építése. Ezt követi majd az aszfalt burkolás és a forgalomtechnika kiépítése. A munkálatok a tervezett ütemben haladnak, és szeptemberig be is fejeződnek. A közeljövőben a NIF Zrt. beruházásában valósul majd meg Nyíregyházán a nagykörút bezárása, az 1,2 km hosszú, jelenleg 2×1 sávos déli szakasz 2×2 sávossá bővítése. A beruházáson belül öt jelzőlámpás csomópont kiépítése is megtörténik, illetve gyalog és kerékpárút is épül majd. Jelenleg folyamatban van a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás. Ha ez eredményes lesz, akkor az ősz során tudunk majd szerződni a kivitelezésre.”

A „Csomópont és kerékpárút fejlesztés Nyíregyházán” című, TOP-6.4.1-16-NY1-2017-00001 azonosítószámú pályázat keretében 2018-ban a nyíregyházi utcák „kerékpáros baráttá” fejlesztése már megvalósult, 13 utcát érintően, összesen 7.792 méter hosszan.

2021. május