KÉT ÚJ CSOMÓPONT SEGÍTI MAJD DEBRECEN MEGKÖZELÍTÉSÉT AZ M35 AUTÓPÁLYÁRÓL

A Debrecen - Józsa csomópont megépítése és a 354-es főút csomópontjának jelentős fejlesztése után, 2022 nyarától két helyszínen is megközelíthető lesz a Debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet. A munkák indulásáról Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Papp László, Debrecen polgármestere, Kósa Lajos, a térség országgyűlési képviselője, és Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese tartott sajtótájékoztatót 2021. július 23-án

A józsai autópálya csomópont az M35 autópálya 32 – 34 kilométer szelvénye között épül meg és a tervezett Debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet északról való megközelítését szolgálja. Új, teljes értékű csomópont készül, közvilágítással. Az M35 autópálya felett épülő 2×2 sávos kialakítású műtárgy felszerkezeti hosszúsága 50,6 méter, felülete 993 négyzetméter. Könnyebb megközelítésének érdekében két darab, többsávos körforgalmú csomópont létesül. A 2022 nyarára megépülő új csomópont a későbbi közvetlen autópályakapcsolat kiépítésének lehetőségét biztosítja Józsa településrésznek, ami távlati fejlesztési lehetőséget is jelent. A csomópont a jövőben a teherforgalom mellett az Ipari park területén dolgozók számára is gyors és biztonságos eljutást tesz lehetővé.

A beruházás keretében 2021 végére átépül az M35 autópálya és a 354-es főút meglévő különszintű csomópontja is. A trombita formájú csomópont teljes értékű, lóhere formájú csomóponttá épül át, a jelenlegi direkt ágak átépítésével és új direkt ágak kiépítésével. A fejlesztés eredményeként a Debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet már közvetlenül az autópályáról is megközelíthető lesz.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédében elmondta: “Az évtized közepére a 2010-es háromhoz képest majdnem négyszer annyi, összesen tizenegy határállomásig juthatunk el gyorsforgalmi utakon. 2025-ben már négysávos közúti összeköttetések vezetnek minden megyei jogú városba. E két szakpolitikai törekvés lendületes valóra váltása egy harmadik cél eléréséhez is jelentősen közelebb visz bennünket. Azon dolgozunk, hogy mielőbb bármely településről 30 percen belül elérhető legyen egy négysávos út. 2025-re tízből kilenc magyar emberre lesz igaz, hogy félórás közelségben van egy négysávos úthoz.”

Papp László, Debrecen polgármestere elmondta: “A magyar kormány gazdaságfejlesztési programjának köszönhetően napjainkban hazánk a térség egyik legnagyobb tőkemozgató államává nőtte ki magát. Az elmúlt 3 évben két nagy ipari terület létesült Debrecen infrastrukturális hálózatán belül. Az ide települt gyárak és vállalkozások emberek ezreinek biztosítanak munkalehetőséget. Éppen ezért a város jövőjét irányzó “Debrecen 2030″ program keretén belül kiemelt szerepet biztosítunk a megyeszékhelyet érintő gyorshálózati útfejlesztéseknek,  ezen belül pedig az említett két  csomópont építésének. Célunk az európai tranzitforgalom dinamikus levezetése és az ingázó, helyi lakosság zavartalan kiszolgálása.”

Kósa Lajos, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: “Nagyon örülök annak, hogy ez a csomópont megvalósul. Régi hiányt pótol ez a beruházás, de nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy van még több tennivaló is, hiszen a debreceni gazdaság nagyon dinamikusan fejlődik, és emiatt szükség van közútfejlesztési beruházásokra. A távlati tervek között meg kell említenem az M3 autópálya kapacitásbővítését, a Józsai elkerülő megépítését illetve a Polgári csomópont kialakításának újra gondolását is.”

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta: “A beruházás keretében két olyan autópálya-csomópontról beszélhetünk, amelyek esetében a fejlesztési ütemek megvalósításával jobban ki tudjuk használni azt a már megépült közlekedési infrastruktúrát, amely eddig is rendelkezésre állt. Gyakorlatilag jövő nyárra előáll az a helyzet, hogy két, vadonatúj, teljes értékű, minőségi, biztonságos közlekedésre alkalmas csomóponttal gyarapodik Debrecen és az M35-ös út térsége, valamint a környező ipartelepek. A beruházás elemeinek megvalósulásával azt a gazdasági potenciált, azokat a lehetőségeket és életminőségbeli fejlesztéseket, amelyeket egy ilyen csomóponttól el tudunk várni, azokat maximálisan ki tudjuk aknázni.”

2021. július