Befejeződtek a 35. sz. főút, Böszörményi út – Békessy Béla utcai jobbra kanyarodó forgalmi sáv kiépítésének munkálatai

Újabb belvárosi útszakasz fejlesztése valósult meg Debrecenben. A NIF Zrt. beruházásában zajló „Debreceni szűk keresztmetszetű közlekedési elemek, csomópontok átépítése” elnevezésű projekt keretében megújult csomópontnál Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere, Kósa Lajos, a térség országgyűlési képviselője és Dampf Nándor, a NIF Zrt. projektvezetője tartottak sajtótájékoztatót.

A Hajdú-Bihar megyei megyeszékhely dinamikus fejlődése maga után vonta a gazdaság növekedését, a városi és környékbeli munkahelyteremtő beruházások létrejötte pedig a lakosság ingázásának robbanásszerű növekedését, mindezek együtt jártak a közlekedésbiztonság romlásával. Ezen tényezők miatt Debrecen városvezetése egy komplex és átfogó infrastrukturális fejlesztés megvalósítását szorgalmazta.

A jelen beruházás keretében a meglévő jelzőlámpás csomópontnál a Böszörményi útról a Békessy Béla utca irányába sávváltási, lassítási és felállási szakasszal ellátott önálló, jobbra kanyarodó sáv került kialakításra mintegy 80 méter hosszban. A szomszédos sávba történő becsatlakozás elősegítése érdekében a Békessy Béla utcán 90 méter hosszon gyorsítósávot alakítottak ki, azaz összességében 170 m új forgalmi sáv létesült. Az új forgalmi sávval párhuzamosan, 80 méter hosszban kerékpárút korrekciója és átvezetése, valamint 60 méter hosszban járda építése valósult meg.

A fejlesztés során kialakított forgalmi sáv a csomóponti ág kapacitásbővítését segíti elő, mivel így a jobbra kanyarodó gépjárművek nem tartják fel az egyenes irányba haladókat.

A NIF Zrt. beruházásában zajló, Debrecen közlekedésbiztonságának növelését célzó projektsorozat keretében korábban már lezárult a 47. sz. főút, Mikepércsi út – Leiningen utcai jobbra kanyarodó forgalmi sáv-, a 4814 jelű összekötő út (Vágóhíd utca) jobbra kanyarodó forgalmi sáv kialakításának munkálatai és a 33. sz. főút 105+675 km szelvényében lévő körforgalmi csomópont átépítése. Jelenleg a 33. sz. főút 108+923 km szelvényében lévő Nyíl utca – Hadházi úti csomópont átépítése van folyamatban.

Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere beszédében elmondta: Akik figyelemmel kísérik a várost érintő infrastruktúra-fejlesztési folyamatokat tapasztalhatják, hogy Debrecenben több, az autós forgalom áteresztőképességét növelő beruházás is zajlik. Célunk a városi lakosság igényeihez igazodva csökkenteni a torlódási helyzetek, fennakadások gyakoriságát. Az átépítések bár átmeneti nehézségeket okozhatnak, hosszútávon minőségi javulást érünk el a város közlekedésében.

Kósa Lajos, a térség országgyűlési képviselője hozzátette: A Böszörményi út a város egyik legzsúfoltabb bevezető útja. Jelen kereszteződésben kialakított jobbra kanyarodó sáv a közlekedők mindkét irányból történő dinamikus haladását segíti elő. Jelenleg több, kisebb volumenű beavatkozás zajlik Debrecenben, azonban összességében kijelenthetjük, hogy ezek a projektek mind a helyi úthálózat tehermentesítését, kapacitás bővítését segítik elő.

Dampf Nándor, a NIF Zrt. projektvezetője kiemelte: A város fejlődése ezen csomópontban is éreztette hatását, így a kereszteződés fejlesztése elkerülhetetlenül szükségszerűvé vált. A mellettünk látható lakó övezetek és a klinikák felé irányuló jelentős forgalom miatt szükségesnek éreztük szétválasztani az egyenesen haladó főúti forgalmat. Végeredményben a csomópont dinamikusabb közlekedését segíti elő a beruházás.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában, a ZEMPLÉNKŐ Kelet-magyarországi Építőipari Fővállalkozó és Bányászati Kft. kivitelezésében, hazai forrásból valósul meg nettó 114.902.474.-Ft forint értékben.

2021. augusztus