ÁTADTÁK AZ M8 (M80) AUTÓÚT KÖRMEND-RÁBAFÜZES KÖZÖTTI SZAKASZÁT

A NIF Zrt. beruházásában 2018 tavaszán kezdődtek meg és most fejeződtek be az M8-as autóút (az út módosított számozása M80) osztrák határig tartó, 2x1 sávos, közel 29 kilométeres szakaszának munkálatai. A fejlesztés elősegíti a régió gazdasági fellendülését, megteremti a biztonságos és gyors közlekedés feltételeit, hozzájárul a magyar-osztrák határkapcsolat dinamikus fejlődéséhez.

A két szakaszban megvalósult beruházás első részeként júniusban megtörtént a vasszentmihályi és szentgotthárdi csomópontok közötti, 6,6 kilométeres szakasz ideiglenes forgalomba helyezése. Rönök és Szentgotthárd-Jakabháza így már idén nyár elején mentesült az átmenő forgalom alól. A szentgotthárdi csomópont és a határ közötti, 1,7 kilométeres szakasz megnyitásával be kell várni az osztrák S7-es út legkorábban 2024-ben várható csatlakozását. A beruházás második részében, 19,4 kilométeren a Vasszentmihálytól Körmendig tartó szakasz épült meg. A kivitelezés befejezésével most a  magyar-osztrák határ előtti rész kivételével 27,2 kilométeres szakaszt vehetnek birtokba az autósok.

A fejlesztésben Körmend keleti részén egy szintbeni és Körmend nyugatnál, Csákánydoroszlón, Vasszentmihályon és Szentgotthárdon négy különszintű csomópont készült el. A teljes szakaszon 24 felüljáró, 13 aluljáró, 8,6 km útkorrekció, 5,1 km szervizút, 700 m kerékpárút (Körmend Nyugati csomópontnál) és 1,2 km zajárnyékoló fal (Körmend-Horvátnádalja térségében) épült meg. A projekt során 10,2 hektár csereerdőt telepítettek, több mint 336 ezer fát, cserjét ültettek. A kivitelező több mint 2 millió m3 töltésanyagot épített be.

Vasszentmihálynál megépült Magyarország második legnagyobb, 575 méter hosszú völgyhídja. A 11 támaszú völgyhíd a Vörös-patak völgyét és a Nemesmedves-Vasszentmihály közötti bekötő utat íveli át, legmagasabb pillérei 22 méteresek, kialakítása remekül illeszkedik a gyönyörű Vas megyei tájba.

A projekt részeként körforgalommá alakítják át a 8. sz. főút – 8707 j. országos összekötő út (Berki út) jelenlegi osztályozós csomópontját, amelynek kivitelezési munkái már elindultak. A munkálatok várhatóan 2021 novemberében érnek véget. A komplex beruházás tartalmazza továbbá a Szentgotthárd Ipartelepi út hiányzó szakaszának megvalósítását is, melynek a kivitelezésre irányuló közbeszerzése folyamatban van.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára kifejtette: „A kormány az M86 Szombathelyig vezetésével 2016 őszén kapcsolta be Vas megyét a hazai gyorsforgalmi hálózatba. A gazdaságélénkítést is megalapozó kiemelt szakpolitikai törekvéseink a megyei jogú városok négysávos bekötése és az autópályák, autóutak országhatárokig tartó szakaszainak megépítése. Az első ausztriai irányú autópálya-kapcsolat az M1 Hegyeshalomig tartó szakaszának kiépítésével 1996 óta működik. Három éven belül megháromszorozhatjuk a magyar-osztrák gyorsforgalmi összeköttetések számát: az M8 (M80) legnyugatibb szakasza készen van, és már épül az M85 folytatása Sopron után. Az autóút befejező szakasza a tervek szerint 2024 őszére épül meg az országhatárig. Az évtized közepére a 2010-es háromhoz képest majdnem négyszer annyi, tizenegy határállomásig juthatunk el gyorsforgalmi utakon.”

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője beszédében elmondta: “A beruházásnak köszönhetően a környező települések mentesülnek az átmenő forgalom alól, ezáltal a körmendi és szentgotthárdi Ipari parkok könnyebben megközelíthetőek, továbbá a fejlesztés hozzájárul a térség gazdasági mutatóinak növeléséhez, így a helyiek életszínvonalának javulásához. Ezzel együtt fontos megemlíteni, hogy a nyugati országrész elérése is lerövidül Budapest irányába.”

Bebes István, Körmend polgármestere hozzátette: “Magyarország Kormányának köszönhetően  sikerült megvalósítanunk ezt a hihetetlenül fontos fejlesztést, mely nem csak Körmendnek, de az egész térségnek óriási lehetőségeket jelent. Egyrészt az elkerülő megépülésével a települések végre fellélegezhetnek az átmenő forgalom okozta zaj és szmoghatásoktól, másrészt pedig teljesen új dimenziók nyílhatnak meg akár a gazdasági élet, akár a turizmus területén.”

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese beszédében kiemelte: “Az olyan műszaki megoldásoknak köszönhetően, mint a megépített szintbeni és  különszintű csomópontok, a szakaszon autózók az egyes települések kikerülésével és érintésével juthatnak el úticéljukhoz. A beruházás során figyelembe vettük a terület sajátosságait, a megépített Vasszentmihályi völgyhíd és a 700 méteren haladó kerékpárút remekül illeszkedik a Vas megyei tájba.”

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, uniós forrásból valósul meg. A kivitelezést Duna Aszfalt Zrt. – Mészáros és Mészáros Zrt. végezte nettó 62 milliárd forint összegben.

Forrás: A beruházást az Európai Unió finanszírozza.

2021. október