Befejeződött a 8. sz. főút – 8707 j. országos összekötő út (Berki út) osztályozós csomópont körforgalommá történő átépítése

A NIF Zrt. beruházásában megvalósult projekt keretében egy, a biztonságos közlekedést elősegítő körforgalmi csomópont került kialakításra mind a gépjárművek, mind a gyalogosok és kerékpárosok számára.

A csomóponthoz kapcsolódóan a 8 sz. főút 451 m hosszon-, a 8707 j. országos összekötő út 136 m hosszon-, az Ipari út 43 m hosszon- és a 8. sz. főúttal párhuzamos, meglévő külterületi kétirányú gyalog és kerékpárút átépítése valósult meg. A 8707 j. országos összekötő úttal párhuzamos kétirányú kerékpárutat alakítottak ki 179 m hosszon az ADA Bútorgyár bejáratáig. Átépült a 8 sz. főúton meglévő 2 buszmegálló és buszöböl is. Szintén a 8 sz. főúttal párhuzamosan, a főút déli oldalán, az áthelyezett buszmegálló öbölig 75 m hosszon gyalogjárdát alakítottak ki. Nyílt és zárt csapadékvíz elvezetési rendszert telepítettek az országos közutak mentén, illetve a megvalósításhoz szükséges növénytelepítési munkákat végeztek.

A beruházáshoz kapcsolódóan valósult meg az M8 autóút Körmend – Rábafüzes országhatár szakasz 2×1 sávos előkészítése és építése.

A Körmend-Vasszentmihály közötti 19,45 kilométeres szakasz 2021. augusztus végére, míg a Vasszentmihálytól Rábafüzesig tartó 9,46 kilométeres szakasz május végére készült el úgy, hogy a Vasszentmihályi és Szentgotthárdi csomópontok közötti szakasz ideiglenes forgalomba helyezése már 2021. június 3-án megtörtént. Ezáltal Rönök és Szentgotthárd-Jakabháza már nyár eleje óta mentesült az átmenő forgalom alól.

A Szentgotthárdi csomópont és a magyar-osztrák határ közötti szakasz forgalom számára történő megnyitása az osztrák S7-es út csatlakozását követően lesz lehetséges, ennek várható legkorábbi ideje 2024. év vége.

Az M80 autóút teljes szakaszának végleges forgalomba helyezése és ünnepélyes átadása 2021. október 21-én megtörtént.

Jelen beruházáshoz kapcsolódóan valósul meg a 8707 j. összekötő úttal párhuzamos kerékpárút előkészítése az M8 autóút Körmend-Rábafüzes országhatár szakasz Nyugati csomópontja és a 8 sz. főút között, valamint az M80 autóút Körmend-Rábafüzes országhatár közötti 2×1 sávos szakaszhoz kapcsolódó új körmendi mérnökségi telep építése is. Előbbi projekt tervezése már véget ért, utóbbi kivitelezési szerződése aláírásra, forrásigénye beküldésre került.

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője hozzátette: “Az M80 autóút átadásakor azt mondtuk, hogy ennek a beruházásnak Körmend lesz a haszonélvezője. A város nem csak az új utat kapta, hiszen több fejlesztés is csatlakozott ehhez a csomaghoz. Ilyen a most átadásra kerülő Berki úti csomópont körforgalommá építése, a körforgalom és az M80 Körmend nyugati csomópont között tervezett több mint fél kilométer hosszú, hiányzó kerékpárút építése, melynek már elkészültek a kiviteli tervei. Emellett folyamatban van a mérnökségi telepet érintő fejlesztésünk is.”

Bebes István, Körmend polgármestere kiemelte: “Nagy öröm, hogy a mai napon egy újabb fontos lépést tehettünk meg a körmendi közlekedés javításának érdekében. Legyen szó akár a kerékpáros, akár a gépkocsis közlekedésről, ez a körforgalom és a kerékpáros átvezetés is jelentősen javítani fogja a városrész közlekedési helyzetét.”

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese elmondta: A NIF Zrt. arra törekszik, hogy beruházásaival megteremtse a minőségi közlekedés feltételeit. Ennél a beruházásnál, itt a Berki úton a kerékpáros, a gyalogos és a közúti forgalom feltételeinek egyaránt sikerült javítani.”

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában, európai uniós forrásból, a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében valósult meg nettó 626 877 984 forint értékben.

Forrás: A beruházást az Európai Unió finanszírozza.

2021. december