Új megállóhellyel bővült a Budapest-Hatvan vasútvonal elővárosi szakasza

A NIF Zrt. beruházásában létesült Akadémiaújtelep megállóhely a 2018 tele óta kivitelezés alatt álló 80a. sz. Budapest – Hatvan vasútvonal, ezen belül is a „Rákos – Gödöllő vonalszakasz vasúti pályájának és a kapcsolódó létesítmények korszerűsítése” projekt szerves részét képezte. A létrejött megállóhely nagyban segíti a budapesti, elővárosi közösségi közlekedés fejlődésének dinamikáját, hozzájárul az utazó közönség kényelmének kiszolgálásához.

Az új megállóhely a vasútvonal 114+00 hm szelvénye környezetében, Budapest XVII. kerületében a Pesti út – 506. utca kereszteződésénél épült meg. A megállóhelyen két darab, 250 m hosszú, sk+55 cm magas peron létesült, amelyek közül az első a város felől közvetlenül megközelíthető szélső peron, a második pedig a második vágány és a vontatóvágány közötti szigetperon. A szigetperon megközelítése a projekt keretében épült 4 méter nyílású vasbeton keretelemekből álló gyalogos aluljárón keresztül lehetséges. A peronokon 60 m hosszú perontetők épültek. Az akadálymentes közlekedés érdekében liftek létesültek, továbbá a hangos- és vizuális utastájékoztató rendszeren túl taktilis burkolati jelzések és Braille-írás segíti a tájékozódást.

A megállóhelyhez 23 férőhelyes P+R parkoló rendszert telepítettek, amelyből 2 a mozgáskorlátozottak parkolását szolgálja. A beruházás során B+R kerékpártárolókat is kialakítottak. A parkoló megközelítése közúton a Pesti útról lehetséges, ennek érdekében átépült és kanyarodó sávval egészült ki a Pesti út – 506. utca kereszteződése, valamint jelzőlámpás csomópontot alakítottak ki új gyalogos átkelőhelyekkel.

A megállóhelyi liftek műszaki átadása még nem történt meg, így azok még a munkaterület részét képezik. Üzembe helyezésük várhatóan 2022 tavaszán történik meg.

A megállóhely létesítése a Rákos (kiz.) – Gödöllő (kiz.) vasúti szakasz korszerűsítésének során épült. A beruházás során 25,2 km-en átépült vasúti pálya mellett cél volt továbbá a 100-120 km/h pályasebesség és a 225 kN tengelyterhelés biztosítása. Az Akadémiaújtelep megállóhely építésén túl számos korszerűsítésen esett át Pécel és Isaszeg vasútállomás, Rákosliget, Rákoscsaba-Újtelep, Rákoscsaba és Gödöllő Állami telepek megállóhely is.

Négy új különszintű közúti keresztezés létesült a Cinkotai úton, a Tarcsai úton, Pécelen és Isaszegen. Felújították a villamos felsővezetéki és a térvilágítási rendszert, valamint Gödöllő külterületén új villamos alállomás létesült.

A teljes Rákos – Hatvan vonalszakaszon új, korszerű biztosítóberendezést, valamint távközlési rendszert, új utastájékoztató rendszert, valamint új tűz- és vagyonvédelmi endszert telepítenek. A vonalszakaszon kiépül az ETCS2 vonatbefolyásoló rendszer.

A 80. sz. vasútvonal komplex rekonstrukciójának közvetlen célja a Mediterrán folyosó északi ágán, az ukrán és szlovák vasutak felől érkező forgalom kiszolgálása, az Eger, Miskolc, Ózd, Kazincbarcika kiemelt ipari térségek áruforgalmának biztosítása.

A projekt átfogó célja, hogy a TEN-T folyosók elemeinek fejlesztésével javítsa az ország nemzetközi elérhetőségét és a vasúti közlekedési kapcsolatokat az Európai Unió országai között. A beruházás lehetővé teszi a megfelelő színvonalú tranzit forgalom lebonyolítását Magyarországon keresztül, Európa délnyugati és észak-keleti területei között.

A projekt ütemezését illetően idén sikerült lezárni a vasúti pályaépítési munkákat, a távközlési munkákat, valamint az új biztosítóberendezés üzembe helyezése is megtörtént. Várhatóan 2022. III. negyedévében az ETCS 2 vonatbefolyásoló rendszer kiépítése is befejeződik.

Dunai Mónika, országgyűlési képviselő beszédében elmondta: Újabb célunkat sikerült elérni Rákosmentén: mától Akadémiaújtelepről is gyorsan, 15 perc alatt eljuthatunk a Keletibe, ezzel a rákosmentiek közlekedése hatékonyabb és zöldebb lesz mind a belváros, mind az agglomeráció felé, mert így nem kell a dugókban órák hosszat araszolni busszal vagy autóval az itt élőknek. Számunkra különösen fontos a vasút fejlesztése, hiszen amíg el nem érjük azt a célunkat, hogy a metró kijöjjön a 17. kerületbe, ez az egyetlen elérhető kötöttpályás tömegközlekedési eszköz. Elmondható, hogy a vonatközlekedés napjainkban is a leggyorsabb, legegyszerűbb és a környezetet legkevésbé terhelő utazási mód az itt élők számára a városközpontba, illetve Hatvan felé. Ezt a megállót most adjuk át a hatvani vasútvonalon, de már javában tervezzük a másik, Rákosmentét átszelő vasútvonal, a szolnoki szárny teljes fejlesztését is. Ott is tervezünk új megállót építeni, mégpedig a Madárdomb és a Helikopter lakópark között. Célunk az, hogy Rákosmentén és Kőbányán a közlekedés is előre menjen, ne hátra! Azért dolgozunk, hogy az itt élőknek egyre kevesebb időt kelljen közlekedéssel töltenie, és azt is egyre kényelmesebb körülmények között. Ez a beruházás is ezt a célt szolgálja.

Horváth Tamás, Budapest XVII. kerületi polgármestere hozzátette: Évtizedes álmunk valósult meg azzal, hogy most már Akadémiaújtelep is saját vasúti megállóval rendelkezik. Ez az újonnan átadott megálló nagyban hozzájárul Rákosmente közösségi közlekedésének fejlődéséhez. Bízom abban, hogy még több kerületi polgár veszi majd igénybe a vasutat, és így tehermentesíteni tudjuk Rákosmente forgalmát.

Vitézy Dávid, a BFK vezérigazgatója kiemelte: Tizenöt évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt, hogy Rákosmentén vasúti megállók kiépítéséről beszéljünk. Lehetetlennek tűnt, hogy színvonalasan, megbízható módon, korszerű vonatokkal lehessen bejárni Budapest központjába. Azonban ez az álmunk mára megvalósult, hiszen itt állva az akadémiaújtelepi megállóhely peronján ma átadhatjuk ezt, a rákosmenti lakosok életében óriási jelentőséggel bíró megállóhelyet. Magyarország Kormánya óriási erőfeszítéseket tesz a vasúti infrastruktúra fejlesztéséért annak érdekében, hogy a budapestiek és az agglomerációban élők közlekedése könyebb és környezetbarátabb legyen. Hiszen nincsen annál környezetbarátabb közlekedési mód, mint a villamosított vasúti közlekedés, ami erre a vonalra is jellemző. Mára ezen a vonalon alacsonypadlós motorvonatok, illetve emeletes, az utazó közönség igényeit maximálisan kielégítő légkondicionált, akadálymentesített vonatok közlekednek. Ennek az új megállóhelynek köszönhetően a 17. kerületi, Akadémiaújtelep térsége lényegében metró szinvonalú, a közúti közlekedéstől teljesen elválasztott, korszerű kötöttpályás kapcsolatot kap Budapest belvárosába, a Keleti pályaudvarhoz.

Dr. Kormányos László, a MÁV-START Zrt. szolgáltatásfejlesztési és értékesítési vezérigazgató-helyettese elmondta: A 80a vonalon megvalósult infrastruktúra-beruházásnak köszönhetően több lépésben fejleszti szolgáltatásait a MÁV-START. 2020 októberétől óránként közlekednek az AGRIA InterRégió vonatok Budapest és Eger között, egy évvel ezelőtt bekerültek a menetrendbe a csúcsidei zónázó vonatok, illetve már hétvégén is félóránként indulnak a Keleti pályaudvar és Gödöllő között az S80-as vonatok. Hétfőtől, munkanapokon, a reggeli csúcsidőszakban a Hatvan-Gödöllő, és a Gödöllő-Budapest szakaszról is elmondható lesz, hogy a főváros irányába 20 percenként járnak a vonatok, hasonlóan más, nagyforgalmú budapesti elővárosi vasútvonalhoz. A vasúttársaság jövőbeni tervei közt szerepel az S76-os, jelenleg Rákosig közlekedő személyvonatok útvonalának péceli, illetve gödöllői meghosszabbítása, valamint a zónázó vonatok közlekedésének egész napra történő kiterjesztése.

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató helyettese kiemelte: A pályarekonstrukció során célkitűzésként jelenik meg a versenyképes menetidők elérése, a sebességkorlátozások felszámolása, valamint a tehervonati forgalom korlátozásmentes közlekedésének biztosítása. A vonal adottságaiból fakadóan további cél az elővárosi jellegű személyforgalom növelése is, ennek tesz eleget többek között az újonnan létesült Akadémiaújtelep megállóhely is. Fontos megemlítenünk továbbá, hogy a megállóhely létesítése során számos,a közúti közlekedéshez szorosan kapcsolódó elem kivitelezése valósult meg, ilyen például a telepített P+R rendszer. Akadémiaújtelep megállóhely a közlekedők előtt történő megnyitásával egy akut problémát sikerült kiküszöbölnünk, az epülő 3. vágánnyal pedig még szinvonalasabbá tudjuk tenni az agglomeráció közösségi közlekedését.  

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. beruházásában, európai uniós forrásból valósult meg. A vasúti pálya és a kapcsolódó létesítmények kivitelezését az SB-Rákos 2017 Konzorcium (vezető tag: Strabag Vasútépítő Kft., tag: Belfry PE Kft.) végzi 62.267.583.106,- Ft értékben, a biztosítóberendezési, távközlési és ETCS 2 rendszer kiépítését pedig a Thales Austria GmbH és Thales Rail Signalling Solutions Kft. 23.794.198.21- Ft értékben.

 

Forrás: A beruházás uniós és hazai forrás felhasználásával, a CEF (Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz) támogatásával valósul meg.

2021. december