Újabb két, a villamosított vasúti közlekedéshez nélkülözhetetlen transzformátor alállomáson fejeződtek be a rekonstrukciós és fejlesztési munkálatok

A NIF Zrt. beruházásában zajlik az a vasúti transzformátor alállomásokra vonatkozó fejlesztéscsomag, melynek célja az elavult műszaki színvonalú alállomások korszerűsítése, a vasúti forgalom növekedéséhez szükséges teljesítménybővítés és az újonnan villamosított vasútvonalak kiszolgálása.

A vasúti transzformátor alállomások biztosítják a kapcsolatot az országos villamosenergia-hálózat, valamint a vasúti felsővezetékrendszer között. A NIF Zrt. 2016 novemberében indította el az alállomási fejlesztési programját, amely a már meglévő villamosított vasútvonalak vonatszám növelésének is egyik alapja.

A kivitelezésre elindított 6 alállomásból immáron 4 teljesen elkészült. Korábban hírt adtunk már a szerencsi és szabadbattyáni alállomások korszerűsítésének lezárásáról. A szerencsi alállomás kapacitásbővítése tette lehetővé a Mezőzombor – Sátoraljaújhely közötti vasúti pálya villamosítását, így jöhetett létre a Budapest – Sátoraljaújhely közötti rendszeres, mozdonycsere nélküli IC-közlekedés. Szabadbattyán alállomás rekonstrukciója az észak-balatoni vasútvonal Balatonfüredig történő villamosításával egyidőben valósult meg és szintén hozzájárult a gyorsabb, sűrűbb vasúti közlekedés megteremtéséhez.

A most befejeződött Ebes és Érd alállomásokon szintén nagyobb teljesítményű (alállomásonként 2-2 db 16 MVA) transzformátorok kerültek beépítésre, illetve ehhez kapcsolódóan Ebes alállomás teljesen felújításra került, míg Érden a 30a vonali kitápláláshoz szükséges alállomási részt építették át.

Jelenleg két további alállomás, Vác és Újszász teljes átépítése zajlik. A projekt várhatóan 2022. IV. negyedévében fejeződik be.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában, európai uniós forrásból valósul meg. Érd alállomás kivitelezési munkáit a Siemens Mobility Kft. végezte nettó 1 326 045 117 forint összegben, míg Ebes alállomás rekonstrukcióját a Vasútvillamosító Kft. valósította meg nettó 1 743 464 041 forint összértékben.

Forrás: A beruházást az Európai Unió finanszírozza.

2021. december