Megkezdődött a Szentgotthárdot érintő keleti elkerülő út hiányzó szakaszának megépítése

A NIF Zrt. beruházásában megvalósuló projekt célja a szentgotthárdi ipari park közvetlen gyorsforgalmi kapcsolatának biztosítása, és a nemzetközi elérhetőség javítása. A fejlesztés eredményeképpen közvetlen közúti kapcsolat jön létre Szentgotthárd, illetve Szentgotthárd ipari parkja, valamint az M80-as autóút szentgotthárdi külön szintű csomópontja között. A projekt kapcsán V. Németh Zsolt a térség országgyűlési képviselője, Huszár Gábor Szentgotthárd polgármestere és Vizi Norbert a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatóságának projektiroda-vezetője tartott sajtótájékoztatót.

A fejlesztés eredményeképpen létrejön a közvetlen kapcsolat az ipari park és az M80-as gyorsforgalmi út között is. Javul a régió gazdasági versenyképessége, továbbá rövidülnek az elérési idők, ezáltal csökken a környezeti terhelés.

A beruházáshoz kapcsolódik a meglévő közvilágítási hálózat 264 m hosszon, a vízvezeték hálózat 223 m hosszon és a szennyvízhálózat 225 m hosszon történő bővítése, valamint felüljáró kiépítése a Rábafüzesi-patak felett a szentgotthárdi bekötő út keresztezésében.

A projekt kihívást jelentő része maga a 12 hónapos, viszonylag rövid megvalósítási idő, melyben az egyes részfeladatok – közműépítés, hídépítés, útépítés – munkafolyamatainak precíz összehangolására van szükség.

A kivitelező megkezdte a munkaterületen a kivitelezési munkák előkészítését, jelenleg a geodéziai kitűzési, valamint a humuszleszedési munkák vannak folyamatban.

A munkálatok várhatóan ez év végén fejeződnek be.

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője elmondta: „Most került fel az i-re a pont, a munkaterület átadása megtörtént, a gépek is dübörögnek. Fontos elmondani, hogy ez az út a települések közötti utakat fogja mentesíteni a kamion-és teherforgalomtól, jelentős fejlesztésről van tehát szó. Belátható időn belül a szentgotthárdiak is a legkézenfekvőbb módon juthatnak fel az M80-asra.”

Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere hozzátette: „Szentgotthárd Város vezetése 2014-től folyamatosan tervezi az új ipari parkhoz kapcsolódó területek infrastruktúrával való ellátását és bekapcsolását az ipari kínálataink körébe. A most megvalósuló hiányzó útszakasz jelentősen felértékeli a terület értékét. Közvetlen gyorsforgalmi csatlakozás nem csak a nagyvállalati szereplőknek, hanem a mindennapos úthasználóknak is jelentős könnyebbséget fog biztosítani.”

Vizi Norbert, a NIF Zrt. projektiroda-vezetője kiemelte:A projekt célja a Szentgotthárdi ipartelepi út hiányzó 270 m hosszú szakaszának megépítése. A beruházás megvalósításával a település megközelítése 1,2 km-rel rövidül. A projekt legérdekesebb része a Rábafüzesi-patak felett átívelő híd megépítése lesz.”

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, hazai forrásból valósul meg. A kivitelezést a Duna Aszfalt Zrt. végzi nettó 555 millió forint értékben.

Forrás: A beruházást a magyar állam finanszírozza.

2022. február