Megvalósul az M35 autópálya görbeházi csomópontjának fejlesztése

A NIF Zrt. beruházásában megépül az M35 autópálya Debrecen – Nyíregyháza és a Nyíregyháza – Debrecen csomóponti ága Görbeházánál. A fejlesztés segíteni fogja a térség jobb elérhetőségét, mivel a Nyíregyháza irányából az M3 autópályán érkezők számára nyújt lehetőséget Debrecen irányába tovább haladni, és Debrecen felől az M35 autópályán, Nyíregyháza irányába az M3 autópályán történő továbbhaladást fogja biztosítani.

A 2015-ben, illetve 2018-ban elkészített kiviteli tervek szerint a Nyíregyháza – Debrecen  és a Debrecen – Nyíregyháza irányú forgalom csomóponti összekötő ágainak kivitelezése keretében 1 db híd, illetve összesen mintegy 1 km hosszú út készül el. Ezen felül 1 db üzemi forduló épül meg (az M35 autópálya 3+070 km szelvény környezetében) segítve az autópálya üzemeltetési feladatainak ellátását, amihez a kiviteli terveket is jelen projekt részeként szükséges elkészíteni.

A területek – melyek mindkét ág megvalósításához szükségesek – már rendelkezésre állnak.

A fejlesztés során 96 000 m3 földet mozgatnak meg, 1 400 m3 hidraulikus kötőanyagú pályaszerkezet, továbbá 2 900 m3 bitumenes kötőanyagú pályaszerkezet és 5,1 km közúti visszatartó rendszer épül meg.

Jelenleg a kivitelezési munka megkezdéséhez szükséges előkészítő tevékenység (mint például a tervek felülvizsgálata, munkakezdéshez szükséges dokumentációk összeállítása) zajlik. A munka befejezése 2023 decemberére várható.

Kósa Lajos, Debrecen város parlamenti képviselője elmondta: „Hadd fejezzem ki nagy örömömet, hogy megvalósul a fejlesztés.  Mivel az M4, az M35 és az M3 autópályák is egy nemzetközi gyorsforgalmi úthálózat részévé váltak, a tranzitforgalom miatt kiemelt fontosságúnak tartjuk ezen csomópont építésének befejezését.”

Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere kiemelte: „A térség közvetlen fejlődésére is hatást gyakorol ez a beruházás. A MotoGp pálya építése szempontjából, a térség közlekedési rendszerének használhatósága s hatékonysága végett szintén létkérdés ez a fejlesztés.”

Tiba István országgyűlési képviselő úr megjegyezte: „Büszke lehetek arra, hogy Görbeháza is megkapja a lehajtót. Olyan infrastruktúra fejlesztés valósul meg, amely egész kelet- Magyarországnak fontos, számtalan olyan fejlesztést von maga után, amik nagyon hosszú idő után valósultak volna meg.”

Jászai Menyhért, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármester elmondta: „Hazai forrásból lesz megoldva ennek a csomópontnak a rendeltetésszerű használata. Köszönet illet mindenkit , aki ebben közreműködött. Messze többről van szó, mint Nyíregyháza és Debrecen kapcsolatáról, hiszen a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztése a kis régiókat hozza közelebb Hajdú-Bihar- és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéhez.”

Nyul Zoltán a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese elmondta: „A fejlesztés megteremti a térség nagyvárosai közti kapcsolatot, de nem pusztán a közlekedési irányokba szolgálja a beavatkozás a kapcsolatok megteremtését, hanem az üzemi forduló révén a minőségi üzemeltetést is segíti.”

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, hazai forrásból valósul meg. A kivitelezést a ZEMPLÉNKŐ Kelet-magyarországi Építőipari Fővállalkozó és Bányászati Kft. végzi nettó 4 milliárd 889 millió forint értékben.

Forrás: A beruházást a magyar állam finanszírozza.

2022. február