Biztonságosabbá válik a közlekedés Szolnokon

A szolnoki közúti közlekedés szempontjából kiemelt gócpontnak számító Hetényi Géza Megyei Kórház -Rendelőintézet és a Tószegi út között biztonságos és balesetmentes csomóponti bővítéseket hajt végre a NIF Zrt.

A beruházás keretében a jelenlegi, 2×2 sávos kialakítás a kórházat megközelítő gyalogosok és autósok számára is balesetveszélyes helyzetet teremt, melynek kiküszöbölésére egy forgalomtechnikai szempontból is biztonságosabb csomópont kiépítését hajtják végre.

A Tószegi úton, a kórház szolgálati bejárójánál lévő lámpás csomópontnál, a város felé haladó irányból önálló balra kanyarodó sávot, a városból kifelé haladó irányból önálló jobbra kanyarodó sávot alakítanak ki, a szolgálati bejáró előtt, a 402. sz. főúttal párhuzamosan új gyalogos átkelőhely létesül. A kórház parkolójának bejárata előtt a város felé haladó irányból is önálló balra kanyarodó sáv kerül kialakításra. A beruházással érintett szakasz teljes aszfaltburkolatán megtörténik a kopóréteg cseréje, javításokat végeznek el a megsüllyedt burkolaton is. A meglévő taxiállomást 25 méterrel helyezik át, a kórház előtt lévő autóbuszöblöt szintén áthelyezik. A csomópont összes ágára vonatkozóan bővítik a jelzőlámpás forgalomirányítást. A beruházáshoz kapcsolódóan elvégzik a meglévő közvilágítás átépítését-, valamint a középfeszültségű elektromos és hírközlési hálózat védelembe helyezését is.

A fejlesztés során 505 m3 aszfalt kerül beépítésre, 245 m hosszon festenek fel burkolati jeleket, 792 m2-en hajtanak végre füvesítést.

A nyitó sajtótájékoztatón Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elmondta: A 2010 óta átadott beruházásoknak köszönhetően vált négysávos úton megközelíthetővé Eger, Salgótarján, Sopron, Szombathely és Veszprém mellett Szolnok is. Már elkészült az M4 teljes Pest megyei szakasza mintegy 62 kilométeren, közel 100 milliárd forintból. A 2022 tavaszi határidő előtt átadjuk a megyeszékhely elkerülését biztosító Abony-Törökszentmiklós szakaszt egy új Tisza-híddal. Már két szomszédjával kapcsolja össze a megyét az M44, amely a tavaly év vége óta használható Lakitelek-Tiszakürt szakasszal Békés mellett Bács-Kiskunba is belenyúlik. Jász-Nagykun-Szolnok megyében tavaly és idén összesen mintegy 110 kilométeren újulnak meg útszakaszok. Az itt élők kiszolgálásának színvonalát eközben vasúton is emeljük: a főváros és a megyeszékhely között egyre több emeletes motorvonat szállítja az utasokat.

Dr. Kállai Mária, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: Szolnok közlekedését alapjaiban határozhatja meg az a fejlesztés-sorozat, melynek fontosabb elemei az M4-es Abony (Kelet) -Törökszentmiklós (Nyugat) közötti szakasza (Szolnok északi elkerülő) megvalósítása, a Csáklya út környékén épülő új belvárosi Tisza-híd és a szandaszőlősi elkerülő. Az M4 fent említett szakaszát, mely magába foglalja a szolnoki elkerülőt várhatóan a hónap végén vehetik birtokba az autósok, utóbbinak pedig jól halad a tervezése. A környezetvédelmi tervek elkészültek, a napokban elindul a környezetvédelmi engedélyezési eljárás. A környezetvédelmi engedély birtokában készülnek el az engedélyezési tervek, várhatóan 2023 februárjáig. A folyamatosan növekvő autóforgalom miatt különösen fontos, hogy a megye elsőszámú kórházához biztonságosan lehessen bekanyarodni. A Hetényi Géza Kórház főbejáratánál kialakítandó csomópont egy nagyon forgalmas szakaszon teremt biztonságot, ami kiemelt szempont volt az előkészületek során.

Szalay Ferenc, Szolnok Megyei Jogú város polgármestere hozzátette: Városunk egyik forgalmas szakasza válik biztonságosabbá ennek a fejlesztésnek köszönhetően. A Hetényi Géza Kórház megközelítése egyébként is kiemelten fontos, az intézmény elmúlt tíz-tizenöt évben végbemenő felújítása miatt már indokolt volt egy biztonságos csomópont kialakítása. Ez a városrész a Csáklya út közelében építendő Tisza-híd miatt jelentős változás, fejlődés előtt áll, így erre az infrastrukturális fejlesztésre különösen nagy szükségünk van.

Povázsai Pál, a NIF Zrt. projekiroda-vezetője végezetül elmondta: Minden feltétel adott, hogy a téli leállást követően már tavasszal kezdetét vegye a kivitelezés és egyben még idén átadhassuk a csomópontot. Mivel a fejlesztés egy igencsak forgalmas útszakaszt érint, az átépítés idejére előre kérjük mind az autósok, mind pedig a gyalogos közlekedők türelmét. Az ideiglenes forgalomkorlátozást a legkisebb zavartatással és akadályoztatással törekszünk majd megoldani. 

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, hazai forrásból valósul meg. A kivitelezést a SWIETELSKY Építő Kft. végzi nettó 286 163 120 Ft értékben.

Forrás: A beruházást a magyar állam finanszírozza.

2022. február