Megkezdődtek a Gyöngyös nyugati elkerülő út II. ütemének kivitelezési munkái

Sikeres közbeszerzési eljárást követően Társaságunk beruházásában folytatódik az a két projektből álló fejlesztés, melynek eredményeképp Gyöngyös jelentős forgalmi terheléstől mentesül és egyben magas színvonalú belvárosi útfelújításokon esik át.

Februárban már beszámoltunk arról, hogy a NIF Zrt. beruházásában megkezdődtek a Gyöngyös belterületi, nem engedélyköteles szakaszok felújítási munkái, melyek az út- és járdaburkolat felújítását, a vízelvezetési rendszer javítását tartalmazzák a Kálvária utca, a Vachott Sándor utca, a Petőfi Sándor utca, valamint a Szabadság utca egyes szakaszain.

A most induló beruházás során elvégzik a 2006-ban már megépített, a 2406. j. úttól tartó nyugati elkerülő út felújítását 2986 méteren, továbbá a felújított út folytatásaként 1539 méter hosszon épül új útszakasz, egészen a 3. sz. főútig, melyhez körforgalommal csatlakozik (nyugati elkerülő II. ütem). Az új szakaszon ezzel együtt összesen 3 körforgalom épül, ebből egy a már említett 2×2 sávos 3. sz. főút, a 3203 j. út és az elkerülő út turbó körforgalomú csomópontja, egy a 3. sz. főúttól északra tervezett belterületi utaknak ad csatlakozási lehetőséget, valamint egy, amely a Déli Külhatár utat és a 3203 j. utat csatlakoztatja be a 3. sz. főútra.

Két patakhíd is épül; egy 12 m támaszközű patakhíd a Tarján-patak felett és egy 15 m támaszközű híd a Gyöngyös-patak felett. A projekt keretében felújítják továbbá a 3. sz. főúton található Nagy-patak hidat, melyen szigetelés- és burkolatcserét hajtanak végre. Javításra kerül a felszerkezet, új szegélyek beépítése valósul meg. Az út koronaszélessége jellemzően 10 m, útburkolat-szélessége jellemzően 7,5 m lesz. Megépül 2 db keresztező földút a Gyöngyös-Rédei víztározó déli részénél 182 m hosszban, valamint 2 db párhuzamos földút 325 m hosszban.

A projekt másik elemeként megvalósul a belterületi közútfejlesztések II. üteme, amely az engedélyköteles beavatkozásokat tartalmazza a 2406 j., a 24312 j. és a 24136 j. utakon.

A 2406 j. út (Damjanich János utca) Kálvária utca és Eötvös Loránd tér közötti szakaszán a Kálvária utcai csomópont átépítésre, a Damjanich utca kiszélesítésre és szervizútja átépítésre kerül. Parkolóhelyek létesülnek, valamint a Damjanich-Deák-Vachott utcák találkozásánál új körforgalmú csomópont épül.

A 2406 j. út (Kossuth Lajos utca) Petőfi Sándor utca és az Orczy kastély közötti szakaszán burkolatfelújítási munkálatokat végeznek el, melyek magában foglalják a szegélyépítéseket és cseréket. Új balra kanyarodó sáv kerül kialakításra az Orczy kastély előtt, mely a jelzőlámpa áthangolásával együtt valósul meg.

A 24312 j. út (Kossuth Lajos utca) Orczy kastély és a Vasút utca közötti szakaszán a burkolat teljes szélességében történő felújítása valósul meg, szükséges szegélycserékkel és helyenként teljes pályaszerkezet-cserével együtt.

A 24312 j. út Vasút utcai szakaszán a zöldfelületek megóvása érdekében szabályos parkolóhelyeket építenek ki. A 24136 j. út (Petőfi Sándor út) Korcsolyás Tamás és Őrálló utcák közötti szakaszán közvilágítással ellátott buszöböl és gyalogátkelőhely kerül kialakításra.

A belterületi utak és járdák hibáinak javításával csökken a zajterhelés és javul a közlekedésbiztonság. A problémás kereszteződésekben javul az áteresztő képesség: körforgalom épül és kibővülnek a forgalmi sávok. Korszerű buszmegállók és buszöblök létesülnek, melyek hozzájárulnak a tömegközlekedést igénybe vevők kényelméhez.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elmondta: „A nyugati elkerülő befejezésével nagymértékben csökken a forgalom, a zaj- és levegőszennyezés, mérséklődnek a baleseti kockázatok a városban. A Gyöngyös északi-északkeleti vonzáskörzetébe tartozó településekről gyorsabban, kényelmesebben és biztonságosabban lehet majd elérni az M3 autópályát. A kormány az új szakaszok építése mellett a meglévők felújításával is emeli a hazai közúthálózat szolgáltatási színvonalát. Gyöngyös térségében 2010 és 2022 között mintegy 180 kilométeren újulnak meg fő- és mellékutak több mint 15 milliárd forintból, köztük a 3-as főútból a város központjában leágazó 24-es főút huszonhat kilométeres összefüggő szakasza is Parádig.”

Horváth László, Heves megye 2. sz. választókerületének országgyűlési képviselője hozzátette: „Tavaly nyáron, a 24. sz. főút belvárosi átkelő szakasz rekonstrukciójával Gyöngyösön kezdetét vette az útfejlesztés időszaka. Jelenleg folyamatban van a 24. sz. főút Gyöngyöstől Mátraházáig tartó szakaszának felújítása, folyamatos felújításokon esik át a 2406. sz. út Gyöngyöspata irányába. Azonban a legnagyobb vállalást jelenleg a nyugati elkerülő út felújítása és hiányzó szakaszának megépítése jelenti. Örömünkre szolgál, hogy a sikeres közbeszerzési eljárást követően hamarosan megkezdődhetnek a munkák.” 

Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója kiemelte: Az induló fejlesztések nagy fellendülést hozhatnak Gyöngyös és az agglomerációba tartozó városok életébe. Hiszen azontúl, hogy a belterületi szakaszok felújítása vonzó városképet teremt, a turizmus erős fellendülését is elősegíti, a nyugati elkerülő felújítása és hiányzó szakaszának megépítése fontos tehermentesítő szerepet tölt be.”

A beruházásokat Társaságunk az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, hazai forrásból, két különálló vállalkozási szerződés keretében, összesen 4.999.888.000 forint értékben valósítja meg. A kivitelezést a HE-DO Építő Zrt. és a Colas Út Építőipari Zrt. konzorciuma végzi.

Forrás: A beruházást a magyar állam finanszírozza.

2022. március