Ütemterv szerint haladnak a Neszmély – Dunaradvány közötti komp átkelőhely létesítésének kivitelezési munkái

Társaságunk beruházásában több, a magyar-szlovák határmenti infrastrukturális kapcsolatot elősegítő fejlesztés zajlik. A határhidak építésén és az EuroVelo6 kerékpáros útvonal megvalósításán túl 2021 telén vette kezdetét a Neszmélyt és Dunaradványt (Radvaň nad Dunajom) összekötő, kétoldali kompkikötő és csatlakozó út építése.

A „Ferry in Neszmély-Radvaň projekt” keretében létrejövő fejlesztést magyar oldalon a STRABAG Építő Kft. végzi. A beruházás során 2×1 sávos út épül a Fő út, Nyáraska utca és Révész köz kereszteződésétől és vezet el a Duna-partra, ahol rámpa és a személyközlekedést biztosító kompkikötő kerül kiépítésre. A part szlovák oldalán 9, a magyar oldalon 28 parkoló létesül.

A komp építésével közel 40 km-es út takarítható meg Szlovákia felé. A komp egyszerre 10 autót tud szállítani, megkönnyíti továbbá a kerékpáros és a gyalogos közlekedést, élénkíti a turisztikai célú határátlépést.

A fejlesztés a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.  beruházásában, az Európai Unió támogatásával, az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program PT2 – a „Határon átnyúló közösségi közlekedési szolgáltatások javítása” célkitűzés keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az uniós támogatás összege 4.561.206 EUR.

A szlovák oldalon megvalósuló fejlesztéseket a Ister-Granum EGTC végzi, a komp üzemeltetéséért a Magyar Közút Nzrt. felel majd.

A beruházás befejezésének várható időpontja 2022. július.

https://www.skhu.eu/

#InterregSKHU #BuildingPartnership #EuropeanUnion #FerryinNeszmelyRadvan

Forrás: A beruházást az Európai Unió és a magyar állam támogatja.

2022. április