Év végéig várható forgalomkorlátozások Veszprémben a 8. sz. főúton

Veszprémben a 8. sz. főút Litéri és Füredi csomópontja között a NIF Zrt. beruházásában megvalósuló projekt építési munkálatai során a közlekedők az elkövetkező időszakban továbbra is ideiglenes forgalomkorlátozásokra és terelésekre számíthatnak. Ehhez kapcsolódóan a 8. sz. és a 82. sz. főút összekötésének megvalósítása során a 82. sz. főúton is nagyobb mértékű terelések várhatóak.

Az alábbiakban a változások időrendjében foglaljuk össze a tervezett korlátozásokat:

A tervezett 8. sz. és a 82. sz. főútat összekötő út 2×2 forgalmi sávos, a 8. sz. főút Budapesti úti csomópont részét képező ún. északi körfogalomból indul, a szakasz végén a 82. sz. főúthoz szintén körforgalmi csomóponttal kapcsolódik. 2022 májusában megindultak a 82. sz. főutat érintő munkálatok, így az építéshez kapcsolódóan a következő időszakban az alábbi korlátozások várhatóak.

– 82. sz főút 1+800 km szelvényében építendő keretáteresz kapcsán:

2022. május 31-től a 82. sz. úton a félpályás, jelzőlámpás terelés megszűnik.

– 82. sz. főút körforgalmi csomópont építéséhez (1+347 km sz. – 1+600 km sz. között) kapcsolódóan:

2022. június 7 – 2022. november 15-ig a 82. sz. főút forgalma 2×1 sávon biztosítva lesz.

A Bedevölgyi utca irányába a balra nagyívbe való fordulás Veszprém felől tiltva lesz, a Bedevölgyi utcába Veszprém irányából az ún. kádártai körforgalomból visszafordulva Veszprém irányába a 82. sz. főútról jobbra kisívbe lehet befordulni. A zavartalan buszforgalom biztosítására ideiglenes buszperonok kerülnek kiépítésre.

A körforgalom I. építési üteme alatt

2022. június 7 – 2022. augusztus 30-a között a 82. sz. úttal párhuzamos kerékpárút lezárásra kerül.

A pontos forgalmi terelésekkel és a kivitelezéssel kapcsolatban folyamatos és előzetes tájékoztatást biztosítunk szöveges és aktualizált térképes anyagok formájában, a javasolt alternatív irányok megjelölésével a kivitelezés aktuális állapotához igazodva.

A mellékelt 1. számú térképen jelöltek szerint.

Várható forgalomkorlátozások a 8. sz. főúton, a Budapesti csomóponttól a Balaton felé haladva:

Régi Budapesti csomópont burkolatcseréje miatt időszakosan lezárásra kerülnek a csomóponti ágak, ezek várható ütemezése a térképi jelölés szerint:

A mellékelt 2. számú térkép. 

  • 1-es és 5-ös ágak május vége,
  • 2-es ág elkészült
  • 3-as ág elkészült
  • 4-es ág elkészült
  • 6-os, 7-es és 8-as ágak szeptember folyamán készülnek el

A 8. sz. főút főpálya építése az új Budapesti csomópontot követően az I. ütem  végéig, a  Füredi csomópontig a Körmend felé vezető oldalon várhatóan 2022. június hónap végére befejeződik. Ezt követően kezdődnek el a kivitelezési munkák a Székesfehérvár felé vezető oldalon. A kivitelezés időtartalma alatt a forgalom, a várhatóan 2022. június végére elkészülő új Körmend felé vezető oldalon, 2×1 sávban haladhat majd. A Székesfehérvár felé vezető oldalt várhatóan 2022 novemberében vehetik használatba a közlekedők.

A mellékelt 3. számú térkép és ábra.

2022 tavaszán, április 20-tól a 8. sz. főút új pályájának kialakítása és az elkészült csomóponti ágak kapcsolatának kialakításának érdekében az átadott, Almádi csomópont Veszprém felőli oldalának le- és felhajtó ágai ideiglenesen lezárásra kerültek. A közúti forgalom biztosításának érdekében ideiglenes terelő út (T5 jelű terelőút)lett kialakítva. A terelés várható befejezése 2022. június vége.

A mellékelt 4. számú térkép. 

Az Almádi csomópont és a Füredi csomópont között tervezett zajárnyékoló fal építése azt követően kezdődhet meg, hogy a Székesfehérvár felé vezető oldal elkészül, ennek építése várhatóan 2023. I. negyedévében befejeződik.

A Füredi külön szintű csomópont építése folyamatban van, várhatóan nyár közepétől, július hónap végétől a közlekedők a keresztirányú közlekedésre már használhatják. A csomópont többi része a kivitelezés előrehaladásának ütemében, fokozatosan kerül átadásra a közlekedők részére, így az első ütemben a Veszprém – Balaton irány. A teljes csomópont ideiglenes forgalomba helyezése 2022 őszére várható.

A beruházás egyes lépéseiről a munkálatok alakulásának megfelelően folyamatosan tájékoztatjuk a közlekedőket. A munkálatok miatti esetleges kellemetlenségekért elnézést kérünk, köszönjük türelmüket és megértésüket.

Forrás: A beruházást a magyar állam finanszírozza.

2022. május