Véget értek az M35 Debrecen-Józsai csomópont építési munkálatai

Kulcsfontosságú közlekedési és logisztikai szerepet tölt be a jövőben az M35 autópályán megépült Józsai csomópont, ami többek között a Debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet megközelítését szolgálja majd.

Az új Józsai csomópont projektelem keretében egy új, teljes értékű, 2×2 sávos csomópont épült a hozzá kapcsolódó csomóponti ágakkal és közvilágítással. Két, többsávos körforgalmú csomópont, valamint egy kétnyílású, mintegy 51,6 méter felszerkezeti hosszúságú, közel 1000 négyzetméter felületű, 2×2 sávos kialakítású műtárgy létesült.

A megépült új csomópont autópálya kapcsolatot biztosít Józsa településrész könnyű elérésére, továbbá a jövőben kialakítandó ipari park területén dolgozók és a tranzitforgalom számára is gyors és biztonságos megközelítést tesz lehetővé.

A projekt műszaki átadás-átvételi eljárása 2022. június 20-án került lezárásra, a csomópontot előreláthatólag augusztusban helyezik forgalomba.

A projekthez szorosan kapcsolódik a szintén az M35 autópályán található, teljes értékű, lóhere formájúvá átépített 354. sz. csomópont. A beruházás során átépültek a csomóponthoz korábban is kapcsolódó direkt ágak, valamint új direkt és indirekt ágak is létesültek.

A Józsai csomóponthoz keletről csatlakozó bekötőút megvalósítására irányuló közbeszerzési eljárás Debrecen Megyei Jogú Város (a továbbiakban: DMJV) megrendelésében 2021. októberében indult, szerződéskötésre 2022. június 23-án került sor. A beruházás megvalósítási ideje a munkaterület átadás-átvételtől számított 270 nap. DMJV törekvése az, hogy ez minél hamarabb megvalósuljon. Annak érdekében, hogy a bekötőút betöltse funkcióját, a NIF Zrt. megkezdte a Debrecen-Józsa északi tehermentesítő út előkészítésére irányuló feltételes közbeszerzési eljárásának előkészítését, amely út a bekötőúthoz csatlakozva összeköttetést biztosít az új autópálya csomópont és a 35. sz. főút között, így várhatóan a forgalom nem a józsai lakóterületi utcákra terelődik majd, illetve lehetővé teszi, hogy Józsának önálló autópálya csomópontja legyen.

Továbbá a csomóponthoz nyugati oldalon csatlakozó, az ipari terület megközelítését biztosító, úgynevezett „északi bekötőút” közbeszerzési eljárása is kezdetét vette 2022. június 1-én. A szintén Debrecen Megyei Jogú Város megrendelésében megvalósuló projekt szerződéskötésére várhatóan 2022. IV. negyedévében kerül sor.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában valósult meg. Az új csomópont kivitelezését hazai költségvetési forrásból a COLAS Út Építőipari Zrt. végezte nettó 4.304.983.399.- Ft értékben.

Forrás: A beruházást a magyar állam finanszírozza.

2022. július