Biztonságosan közlekedhetnek a gyalogosok és az autósok Szolnok egyik legforgalmasabb kereszteződésénél, a Hetényi Géza Megyei Kórház-Rendelőintézetnél

A megújult és lényegesen biztonságosabbá vált csomópontnál Dr. Kállai Mária, országgyűlési képviselő, Szalay Ferenc, Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere és Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője tartottak záró sajtótájékoztatót.

A 2×2 sávos Tószegi út kórházat érintő szakaszán naponta megközelítőleg 17000 jármű halad át. A kórházhoz közvetlenül tartó forgalom, az ott parkoló autók, a taxi- és buszmegálló is komplikált forgalmi helyzethez, gyakran balesetveszélyes körülményekhez vezetett.

A kivitelezés során a Tószegi úton, a kórház szolgálati bejáratánál lévő lámpás csomópontnál, Szolnok belvárosa felé haladó irányból önálló balra kanyarodó sávot, a városból kifelé haladó irányból pedig önálló jobbra kanyarodó sávot alakítottak ki. A szolgálati bejárat előtt, a 402. sz. főúttal párhuzamosan új gyalogos átkelőhely épült ki. Szintén elvégezték a kopóréteg cseréjét és a megsüllyedt burkolatok javítását is. A taxiállomást és az autóbusz öblöt áthelyezték az önálló kanyarodó sávok területigénye miatt. Az érintett csomópontnál a forgalomirányító berendezés működését kiterjesztették a kórház főbejáratának útcsatlakozásáig, így a kórház irányából érkezők is jelzőlámpát használva tudnak kihajtani a 402. sz. főútra.

A beruházáshoz kapcsolódóan Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzatának fejlesztésében – a csomópont beruházásával egyidőben – uniós forrásból valósul meg a Temető út és a Tószegi út melletti, az Indóház utcától a Hetényi Géza Kórház szolgálati bejáratáig tartó kerékpárút kiépítése, melynek kivitelezése folyamatban van.

Dr. Kállai Mária, a térség országgyűlési képviselője beszédében elmondta: „Szolnok egyik legforgalmasabb útján kiemelten fontos volt a megyei kórházi csomópont biztonságosabbá tétele. Ez a városrész a tervezés alatt álló Szolnoki új tehermentesítő út részeként a Csáklya út közelében építendő Tisza-híd miatt jelentős változás, illetve fejlődés előtt áll, így erre az infrastrukturális fejlesztésre különösen nagy szükségünk volt. A tervezett határidőnél hamarabb elkészült a kivitelező a munkával, így a csomópont már most kiszolgálhatja a közlekedőket.”

Szalay Ferenc, Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere hozzátette: „Városunk egyik forgalmas szakasza válik biztonságosabbá ennek a fejlesztésnek köszönhetően. A Hetényi Géza Kórház megközelítése egyébként is kiemelten fontos, az intézmény elmúlt tíz-tizenöt évben végbemenő felújítása miatt már indokolt volt egy biztonságos csomópont kialakítása. A kórházi csomópont fejlesztésével egy időben városunk önkormányzata is forgalmi fejlesztést végez, az egészségügyi intézményig vezető kerékpárutat építi meg.”

Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője kiemelte: „A NIF Zrt. beruházásában megvalósult fejlesztésnek köszönhetően sikerül majd elosztani a gócpontnak számító kórházi csomópontba koncentrálódó átmenő forgalmat.”

A fejlesztés a Technológiai és Ipari Minisztérium (jogelőd: Innovációs és Technológiai Minisztérium) megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, hazai forrásból valósult meg. A kivitelezést a SWIETELSKY Építő Kft. végezte nettó 286 163 120 Ft értékben.

Forrás: A beruházást a magyar állam finanszírozza.

2022. szeptember