Az ország egyik legnehezebben elérhető régiójában fejlesztik a főutat

2022 májusában megkezdődött a 25. sz. főút Szentdomonkos és Borsodnádasd közötti szakaszának fejlesztése. A 7 km hosszú, két megyét érintő beruházásnak köszönhetően 2025 nyarára a térségben biztonságosabb és gyorsabb lesz a közlekedés, valamint jelentősen csökkenni fog a baleseti kockázat is.

A 25. sz. főút Heves megyei szakaszának építése teljes útzár mellett valósul meg Szentdomonkos és a bekölcei bekötőút között, ezért a felújítás ideje alatt terelőúton lehet majd közlekedni.

A terelőútként kijelölt szakaszt a főút lezárása előtt felújították, így december 1-től fontos közlekedési változás lép életbe: A 25. sz. főút forgalmát a Tarnalelesz – Szúcs – Egercsehi közötti szakaszra, valamint Egercsehi belterületi szakaszára, illetve Bekölce belterületi és külterületi szakaszára terelik. Egercsehi belterületén a 2510. sz. úton egyirányú forgalmi rend bevezetésére kerül sor, az ellenirányú forgalom az Egercsehi, Petőfi S. utcát veheti igénybe.

A 25. számú főút új szakaszának fejlesztésével új, teherbíróbb pályaszerkezet, a jelenleginél szélesebb burkolat, valamint a főút szerpentines szakaszán kapaszkodósáv épül ki. A főút 6,5 m burkolatszélességgel, 3,25 m kapaszkodósáv szélesítéssel, 2 m padkaszélességgel, 13,75 – 15,75 m közötti koronaszélességgel épül ki. A plusz sávnak építése az erdős hegyoldalak miatt csak az egyes helyeken 8 métert is meghaladó magasságú támfalak építésével valósítható meg. Ezek műszaki paramétereinek meghatározásához a talajviszonyokat jól meghatározó vizsgálatokat már a beruházás tervezési fázisában elvégezték. A Heves megyei szakaszon összesen 24 helyen, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig 4 helyen. A projekt során átépítésre kerül a Karácsony-völgyi-patak híd is.

Riz Gábor, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3. sz. választókerület országgyűlési képviselője kiemelte: A fejlesztésnek köszönhetően a környék  30 éves álma válhat valóra, gyorsabban elérhetővé válik a főváros és térség lakói jó minőségű úton közlekedhetnek.

Horváth László, Heves megye 2. sz. választókerület országgyűlési képviselője elmondta: A fejlesztésnek köszönhetően a térség új lendületet vehet, ugyanis ezáltal az észak hevesi országrész bekapcsolódik  az ország gazdasági vérkeringésébe.

Juhász Zoltán, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgató-helyettese arról számolt be, hogy: A munkaterület májusi átadása óta mintegy 10 kilométernyi utat már felújítottak. Ezt használhatják a közlekedők terelőútként, amíg a főút felújítását végzi a kivitelező.

A fejlesztés a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában hazai forrás felhasználásával valósul meg. A kivitelezési feladatokat a HE-DO Építő Zrt. és SWIETELSKY Magyarország Kft. végzi, nettó 29 milliárd Ft értékben.

 

Forrás: A beruházást a magyar állam finanszírozza.

2022. december