A magyarországi TEN-T belvízi út fejlesztés előkészítésének kiterjesztése

Belvízi út fejlesztése a Duna magyarországi szakaszán Szap-Szob közötti szakaszon és Szob-déli országhatár közötti szakaszon a tervezési folyamat során beazonosított beavatkozási helyeken. A projekt tartalma a teljes magyar Duna-szakaszra vonatkozóan a belvízi út fejlesztés előkészítése. A Duna jelenlegi állapotában nem képes tartós, megbízható közlekedési és szállítási feltételeket biztosítani, számos helyen kell mélységi és/vagy szélességi korlátozással számolni, melyek akadályozzák a vízi út kihasználását. Stratégiai cél a nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségek teljesítésén túl, hogy a hajózhatósági feltételek javításával a vízi áruszállítás szerepe növekedjen a szállítási ágazatban. (Szűk keresztmetszetek megszüntetése.)

A komplex tervezési feladat ellátására 2017. december 15-én Tervezői Szerződés került aláírásra a Dunai-Hajós Konzorciummal (Tagok: Utiber Közúti Beruházó Kft, Viziterv Consult Kft, Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem).

2018. április 10-én a projekt finanszírozására vonatkozó Támogatási szerződés az NFM, a NIF Zrt és OVF között aláírásra került.

Adatok
Projekt típusa Út
Kialakítás típusa Egyéb
Egyéb Hajózhatóság fejlesztés
Érintett megyék Budapest megye, Bács-Kiskun megye, Baranya megye, Fejér megye, Győr-Moson-Sopron megye, Komárom-Esztergom megye, Pest megye, Tolna megye
Érintett települések Duna
A projektben részt vett tervező(k) Utiber Közúti Beruházó Kft; Viziterv Consult Kft; Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Fázis Előkészítés
Forrás A beruházás uniós és hazai forrás felhasználásával, a CEF (Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz) támogatásával valósul meg.