Rákos – Gödöllő vasúti vonalszakasz pályaépítési munkái

V080.06., V080.13 Rákos (kiz.) – Gödöllő (kiz.) vonalszakasz vasúti pálya, műtárgy, útépítés, magasépítés, energiaellátás, villamos felsővezeték, zajvédelmi munkák elvégzése, valamint az építéshez szükséges ideiglenes állapotok biztosítása.
A korszerűsítés során megteremtjük a XXI. sz-i színvonalú utasforgalom kiszolgálásához szükséges feltételeket, ennek kapcsán az utasforgalmi létesítményeket korszerűsítjük. Új P+R parkolókat létesítünk, valamint a vonal kapacitásának növelése érdekében az állomási peronok különszintű, akadálymentes megközelítését biztosítjuk. Új vasúti megállóhely és P+R parkoló létesül Budapest XVII. kerületében Akadémia-Újtelepnél.
A projekt során megszüntetésre kerülnek a sebességkorlátozások, a geometriai lehetőségeknek megfelelően a tervek szerint a sebesség emelésére is sor kerül. A korszerűsítés valamennyi szakágat érinti, a tervezett állapotban üzembiztos, a jelenleginél alacsonyabb fenntartási igényű létesítmény jön létre. A biztonság növelése érdekében több szintbeni közúti-vasúti keresztezés kiváltásra kerül 4 db felüljáró építésével.

 

Adatok
Projekt típusa Vasút
Kialakítás típusa Állomás/megálló korszerűsítése, felújítása
Felújítás két vágány
új különszintű csomópont
Új P+R parkolók száma
Zajvédő fal
Felújítás két vágány 25200 méter
új különszintű csomópont 4 darab
Új P+R parkolók száma 180 darab
Zajvédő fal 17000 méter
Érintett megyék Budapest megye, Pest megye
Érintett települések Budapest, Gödöllő, Isaszeg, Pécel
Kivitelező SB-RÁKOS 2017 Konzorcium (Strabag Vasútépítő Kft. és Belfry PE Kft. )
Fázis Kivitelezés
Kivitelezés kezdete 2017. december
Kivitelezés várható befejezése 2021. október
A kivitelezés szerződéses összege 661 135 003 Ft
Forrás A beruházás uniós és hazai forrás felhasználásával, a CEF (Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz) támogatásával valósul meg.

2019. november

2019. november

2019. január

2018. október

2018. március

2018. február