Tokaji “Erzsébet királyné” Tisza-híd felújítása és kerékpáros átvezetés megvalósítása

A projekt célja, hogy biztonságos, közvetlen kerékpáros kapcsolatot teremtsen a Nyíregyháza és Tokaj között megépült kerékpárút és az előkészítés alatt lévő, ugyanakkor a kivitelezésre már támogatással bíró Tokaji-hegy körüli kerékpárút között, a kerékpárút Tisza folyón való átvezetésével.

A fenti cél a 38. sz. főút Tisza hidjának meglévő vasbetonlemezéhez való új konzolszerkezet építésével valósítható meg. A híd északi és déli oldalára is kerül egy-egy konzolszerkezet, ezáltal a déli oldalon a gyalogosok kelhetnek át a Tiszán a konzolon kialakított gyalogjárdán, míg az északi oldalin a kerékpárút kerül átvezetésre.

A konzolszerkezetek kialakítása mellett megtörténik a közúti híd felújítása is, többek között a korlátok, a szigetelések cseréje, festése és új védőbevonatok elhelyezése.

A konzolszerkezetek megépíthetőségének biztosítása érdekében el kellett végezni a meglévő vasbeton pályalemez vizsgálatát. A vizsgálatok a lemez szélső sávjaiban kedvezőtlen állapotokat tártak fel, ezért a pályalemez szélső sávjait el kell bontani és immár a konzolszerkezetekkel együtt újjá kell építeni.

A hídépítési munkák mellett megújul a Tokaji oldalon lévő körforgalom, mely jelentős közműátépítéssel is jár, valamint a meg kell tervezni és építeni a híd rakamazi oldalán a kerékpárút hiányzó rövid szakaszát a 38. sz. főúton való átvezetéssel.

2020. május és 2020. augusztusa között megújul a 100/c. számú Szerencs - Nyíregyháza vasútvonal, ami a vasúti forgalom kizárása, vágányzár mellett történik. A vágányzárból fakadó fokozott közúti közlekedési igénybevétel megfelelő szolgáltatási szintű biztosíthatósága érdekében 2020. augusztus 1-ig a közúti hídon félpályás forgalomkorlátozás nem kerül bevezetésre, addig csak olyan munkák végzésre kerül sor, amelyek nem járnak a forgalom korlátozásával.

A pályalemez szükséges mértékű elbontása és újjáépítése miatt, valamint a vágányzárból fakadó 2020 augusztus 3-i munkakezdésből fakadóan a kivitelezés befejezése 2021. októberében várható.

Adatok
Projekt típusa Kerékpárút
Kialakítás típusa Kerékpárút
Kerékpárút 465 méter
Érintett megyék Borsod-Abaúj-Zemplén megye
Érintett települések Rakamaz, Tokaj
Kivitelező A-HÍD Zrt.
Fázis Kivitelezés
Kivitelezés kezdete 2020. augusztus
Kivitelezés várható befejezése 2021. október
A kivitelezés szerződéses összege 1 087 521 881 Ft
Forrás A beruházást a magyar állam finanszírozza.

Vonatkozó projektek