M87 GYORSFORGALMI ÚT, SZOMBATHELY ÉS KŐSZEG KÖZÖTTI SZAKASZ MEGVALÓSÍTÁSA, VALAMINT A 87. SZÁMÚ FŐÚT, KŐSZEG (M87 GYORSFORGALMI ÚT) ÉS KŐSZEG, ORSZÁGHATÁR KÖZÖTTI SZAKASZ MEGVALÓSÍTÁSA

A Szombathely és Kőszeg közötti közúti kapcsolat Szombathelytől a magyar-osztrák országhatárig tartó szakasza két részre osztható fel az alábbiak szerint:
Szombathely és Kőszeg közötti 13,58 km hosszú 2x2 sávos szakaszra fizikai elválasztással, valamint Kőszeget keletről elkerülő és az országhatárig tartó mintegy 4,51 km hosszú 2x1 sávos szakaszra.

A projekt célja a települések elkerülése mellett azok gyorsforgalmi úthálózatba való csatlakoztatása, a települési, térségi elérhetőség javítása, valamint kapcsolódva az osztrák oldalon épülő B61 jelű úthoz, a nemzetközi elérhetőség javítása is.

A projektre vonatkozó tanulmányterv 2019-ben készült, mely alapján a környezetvédelmi engedély beszerzésére is sor került.

Jelenlegi feladat a szakaszra vonatkozó engedélyes tervek elkészítése és az építési engedély 2021. IV. negyedévben való megszerzése.

A nyomvonalon a települések megközelítése érdekében 1 különszintű csomópont kerül kialakításra , Lukácsházai csomópont (87 sz. közúti folyosó – 8641 j. ök. út),  valamint két darab szintbeli csomópont Kőszeg – Centrum csomópont (87 sz. közúti folyosó – 8627 j. ök. út) és Kőszeg északi csomópont kerül kialakításra, mely csomóponttal csatlakozunk a jelenleg építés alatt lévő 87. számú főút Kőszeg (HU) – Rattersdorf (Rőtfalva AT) országhatár közötti szakaszhoz.
A nyomvonalon 3 darab különszintű átvezetés kialakítása is szükséges, egy mezőgazdasági földút átvezetése Lukácsháza és Gyöngyösfalu térségében, valamint a 8636 j. ök. út különszintű átvezetése (87 sz. közúti folyosó – 8636 j. ök. út).

A tervezés magában foglalja a 8641 j. ök. és 8627 j. ök. utak meglévő 87. sz. főútig történő felújítását, valamint a 8636 j. ök. különszintű átvezetés miatti átépítését/felújítását is.

A tervezés magában foglalja a nyomvonal által kettévágott területek kiszolgálására párhuzamos földutak, 5 db vadátjáró és egy pár pihenőhely kialakítását is.

A teljes tervezendő főpálya hossza 18,09 km.

A szerződött támogatás összege: 1.870.218.546,-

A támogatás mértéke (%-ban), 100%  Hazai finanszírozás

A projekt azonosító száma: ZU860001

 

 

Adatok
Projekt típusa Út
Kialakítás típusa Új nyomvonal (2x1 sáv)
Új nyomvonal (2x2 sáv)
Új nyomvonal (2x1 sáv) 4510 méter
Új nyomvonal (2x2 sáv) 13580 méter
Érintett megyék Vas megye
Érintett települések Gencsapáti, Gyöngyösfalu, Kőszeg, Lukácsháza, Söpte, Szombathely
A projektben részt vett tervező(k) TURA TERV Kft - Pannonway Kft.
Fázis Előkészítés
Megvalósíthatósági tanulmánnyal rendelkezik.
Környezetvédelmi engedéllyel rendelkezik.
Forrás A beruházást a magyar állam finanszírozza.