M76 autóút Zalaegerszeg – Körmend közötti szakasz előkészítése

A korábbi elrendeléseknek megfelelően, a „Nyugat-dunántúl magas szintű közúti kapcsolatainak vizsgálata” dokumentáció egyik elemeként elkészült a térségben folyamatban lévő és tervezett fejlesztések figyelembe vételével a „Zalaegerszeg és térsége közúti közlekedésfejlesztési tervdokumentáció (masterplan)”, amelynek részét képezte a Zalaegerszeg – Körmend gyorsforgalmi úti kapcsolat nyomvonal vizsgálata.
Az M76 autóút tervezett nyomvonala a masterplan tanulmány alapján az M9 autóút Zalaegerszeg északi (74 sz. főút csomópontjával határolt) csomópontjából indul, majd Sárfimizdó előtt éri el Vas megye határát. Ezt követően Halastó és Sárfimizdó között, Vas megye határát átlépve keresztezi a Rába-folyó völgyét, a lehető legkisebb mértékben érintve a Natura2000 védettségű területeket és különszintű csomóponttal csatlakozik a tervezett M80-M86 autóutak, valamint a 8 sz. és 86 sz. főutak alkotta csomóponthoz. A tervezendő gyorsforgalmi útszakasz hossza cca. 33 km. Az elrendelésnek megfelelően az előzményeket figyelembe véve, több nyomvonal változatot tartalmazó döntéselőkészítő tanulmányterv, Környezetvédelmi hatástanulmány készítése a feladat.

ÉPÍTMÉNYEK:

Főpálya - 2x2 sáv új nyomvonalon 33,00 km
Különszintű csomópont cca. 3,00 db
Egyoldali komplex pihenőhely 1,00 db
Egyszerű pihenőhely 1,00 db

Adatok
Projekt típusa Út
Kialakítás típusa Új nyomvonal (2x2 sáv)
Új nyomvonal (2x2 sáv) 33741 méter
Érintett megyék Zala megye
Érintett települések Bagod, Döbörhegy, Döröske, Egervár, Gersekarát, Hagyárosbörönd, Halastó, Kispáli, Körmend, Magyarszecsőd, Nagypáli, Sárfimizdó, Szarvaskend, Telekes, Zalaboldogfa, Zalaegerszeg
A projektben részt vett tervező(k) Főmterv Mérnöki Tervező Zrt.; UNITEF Zrt. PANNONWAY Építő KFT.
Fázis Előkészítés
Megvalósíthatósági tanulmánnyal rendelkezik.
Forrás A beruházást a magyar állam finanszírozza.