Sajtóközlemény 2008. augusztus 19-én, Egybeért az M7-es autópálya

Augusztus 19-e a magyar autósok és a Balaton-parti települések piros betűs ünnepe: végre teljes hosszában megépült az M7-es autópálya.

 
44 évvel az M1-M7 közös budapesti szakaszának forgalomba helyezése és 33 évvel a Balatonaligáig vezető jobb pálya megépítése után az M7-es autópálya Balatonkeresztúr – Nagykanizsa közötti 35,5 kilométeres szakaszának átadásával autópálya köti össze Budapestet és a horvát-magyar határt.

A szakaszon 2 pihenőhely, 24 aluljáró, 14 felüljáró létesült és a környezetvédelem érdekében 62 hektárnyi erdőt telepítettek.

Az M7-es új szakaszának építéséhez Magyarország európai uniós támogatásért is pályázik, így a 62 milliárd forintos beruházáshoz 35 milliárdot európai források finanszírozhatnak.

Az uniós források európai viszonylatban is kiemelkedően hatékony és céltudatos felhasználása során Magyarország kiemelt célja, hogy az infrastruktúra-fejlesztések támogatásával gyorsító pályára állítsuk a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést. Ezeket a célokat szolgálja a most már teljes egészében elkészült M7-es fejlesztése is. 

 

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a pályarészt az Állami Autópálya Kezelő Zrt. Eszteregnyei Mérnökségének adja át üzemeltetésre.

Az új szakasz a forgalomba helyezés napján még ingyenesen vehető igénybe, ezt követően valamennyi járműkategória részére díjköteles lesz. Az autósok az átadási ünnepséget követően, várhatóan 18 órától vehetik használatba az utat.

Ugyancsak a mai napon kerül átadásra az M70 autóút Tornyiszentmiklós -országhatár közötti, mintegy 3,2 km-es szakasza, melyet a kapcsolódó szlovén autópálya szakasszal együtt vehetnek birtokba az autósok. A járművek a szlovéniai ünnepséget követően, várhatóan 14 óra után hajthatnak az új pályarészekre.

 

Fazakas Orsolya

kommunikációs vezető

06 20 922 2308