Újabb nagyberuházás indul Győr-Moson-Sopron megyében

Eredményesen zárult a Csorna elkerülő út II. ütemére kiírt nyílt kiviteli közbeszerzési eljárás, a 7 ajánlattevő közül a legolcsóbb ajánlatot adó nyertes az ST-M85-II Konzorcium (STR Építő Kft., TRSZ Kft.) májusban megkezdi a beruházás előkészületi munkálatait.

Csorna város elkerülő útja két ütemben valósul meg. A 12,5 km hosszú 2×2 sávos I. ütemet 2015. szeptember 9-én nyitottuk meg a közlekedők előtt, a szakasz megépítésével megvalósult a város észak – dél irányú elkerülése. Csorna központjában az elkerülő I. ütemének átadása előtt naponta 19.256 jármű halad át, amelyből 7500 a nehézmotoros forgalom volt.

A II. ütem Csorna kelet-nyugati irányú elkerülését fogja biztosítani, így a város teljes mértékben tehermentesül az átmenő forgalom alól. Az elkerülő 4,45 km hosszú 2×2 sávos II. üteme az M85 gyorsforgalmi út Csorna déli szétválási csomópontjától indul, majd külön szinten keresztezi a 86. sz. főutat, valamint a Szombathely – Hegyeshalom vasútvonalat. A Jobaháza és Farád településeket összekötő országos közúton különszintű csomópontot alakítunk ki, majd az új nyomvonalon kiépülő 1,6 km hosszú 2×1 sávos 8603. j. úton keresztül köt vissza az elkerülő út a 85. sz. főútra. A beruházás során 1,2 km kerékpárút is épül Farád és Jobaháza közötti külterületi szakaszon, hogy a megvalósuló különszintű csomópont térségében biztonságosan közlekedhessenek továbbra is a kerékpárosok.

A kivitelezés megkezdéséhez szükséges területszerzés lezárult, jelenleg a megelőző régészeti feltárások zajlanak. Várhatóan május első felében megkezdődhetnek az előkészületi munkák, mint lőszermentesítés, humuszolás, töltésalapozás.

A központi költségvetési forrásból megvalósuló kivitelezés nettó összege 13.845.318.839 forint.

2016. április