NYÁRON MÁR HASZNÁLHATJÁK AZ AUTÓSOK A SZÉKESFEHÉRVÁRI NYUGATI ELKERÜLŐ UTAT

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. beruházásában 2014-ben kezdődött a székesfehérvári elkerülő út építése. A kivitelezés befejező munkálatairól dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Törő Gábor országgyűlési képviselő, Brájer Éva, Maroshegy és Szigli István, Feketehegy-Szárazrét önkormányzati képviselője, valamint Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója tartottak helyszínbejárással egybekötött sajtótájékoztatót.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. beruházásában épül a székesfehérvári nyugati elkerülő út. A fejlesztés 85%-os uniós és 15% hazai forrás felhasználásával indult. Az új nyomvonalon 7 km hosszan, 2×2 forgalmi sávon épülő elkerülő út gyors és biztonságos áthaladást fog biztosítani az M7 autópálya, Győr  illetve a 8 sz. főút irányába.

Az elkerülő út az M7-es autópálya 8. és 63. sz. utak csomópontjánál kezdődik. A nyomvonal érinti a Gaja-patak, a Hosszú-ér vízfolyást, majd a Feketehegyi-árkot. Csór község területére az Iszkaszentgyörgyi-árkot keresztezve jut el, a 8. sz. főúthoz. A szakaszon 8 felüljárót és 2 különszintű csomópontot építenek: az egyik elválási csomópontként a már megépült 8 sz. és a 7 sz. főút közös szakaszán az Aszalvölgyi-árok közelében, a másik csatlakozva a 8. sz. főút Csór települést elkerülő szakaszához. Az elkerülő út átadását követően nemcsak gyorsabban és biztonságosabban lehet majd elkerülni Feketehegyet, hanem egyúttal a városrész mentesül az áthaladó teherforgalomtól. A 8. sz. és a 7. sz. főút találkozásánál a feketehegyi körforgalomnál megszűnnek majd a főleg nyári időszakra jellemző dugók, a zajterhelés a környéken jelentősen mérséklődik.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy a közlekedés minden nagyvárosban, így Székesfehérváron is kulcskérdés: „Éppen ezért fontos, hogy a különböző városrészek összekötése vagy éppen tehermentesítése és az átmenő forgalom belvárosból való kivezetése szempontjából is nagyon fontos ez a beruházás. Számos felépítmény került kialakításra, ami szintén nagyfokú szakmai odafigyelést igényelt és ez a fejlesztés segít az Aszalvölgyi-árok térségének vízrendezésében is. Sok korábbi ígéret után idén nyárra elkészül a befejező szakasz, köszönjük mindenki türelmét, a NIF munkáját és reméljük, hogy az intermodális központ beruházással folytatódik az együttműködés, a közös munka a fehérvári közlekedésfejlesztésben.”

Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója hozzáfűzte: „A beruházás jelenleg 93%-on áll. A kivitelező a befejező munkálatokat végzi: kopóréteg-építést, szalagkorlát-kihelyezést, burkolati jelek festését, táblázást, humuszolást, növénytelepítést. A fejlesztést a SWIETELSKY Magyarország Kft. és az EuroAszfalt Építő és Szolgáltató Kft. végzi, nettó 14.582.307.776 forint értékben.”

A helyszínbejáráson jelen volt Törő Gábor országgyűlési képviselő, valamint Brájer Éva és Szigli István önkormányzati képviselők.

2016. május