OKTÓBERRE ELKÉSZÜL AZ M86 GYORSFORGALMI ÚT BEFEJEZŐ SZAKASZA

Az M86 befejező, 40,9 km hosszú gyorsforgalmi útjának építése két ütemben valósul meg, Szeleste és Csorna között. A 2x2 sávos út első szakasza Szeleste-Hegyfalu között 2015. szeptemberében elkészült, a hiányzó 33,4 km hosszú utat Hegyfalu Csorna között várhatóan 2016. október végén, november elején már használhatják a közlekedők. A kivitelezés jelenlegi állásáról sajtóbejárást tartott dr. Puskás Tivadar Szombathely polgármestere, Hende Csaba a térség országgyűlési képviselője, Ágh Péter Vas megye fejlesztési biztosa és Loppert Dániel a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója.

Az új nyomvonalú gyorsforgalmi út az M86-84.sz. főúti csomóponttól indul és az M85-M86 Csorna elkerülő szakaszának déli csomópontjához kapcsolódik. A szakaszon 31 műtárgy, 3 különszintű csomópont épül. A vadmozgások elősegítése érdekében 2 vadátjáró létesül Vasegerszeg és Vámoscsalád, valamint Magyarkeresztúr térségében. A teljes szakaszon mindkét oldalon vadvédő kerítés épül, közel 5200 fát és közel 300.000 cserjét ültetünk.

Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője elmondta: „Örülök annak, hogy a beruházás határidőre elkészül és így Szombathely bekerül a közlekedés nemzetközi ütőerejét jelentő gyorsforgalmi úthálózat forgalmába.”

Ágh Péter Vas megye fejlesztési biztosa hozzátette: „Célegyenesben vagyunk, hogy egy nagy álom valóra váljon és ezzel Vas megye települései megszabaduljanak az elviselhetetlen átmenő forgalomtól. Az út elkészülte egyben komoly gazdasági lehetőséget is jelent a térség számára.”

Puskás Tivadar Szombathely polgármestere kiemelte: „Az M86 befejező szakaszának átadásával Szombathely jelentősége megnő. A jövőbeli útfejlesztésekkel pedig nyugat felé is megnyílnak a kapcsolatok, így Kőszeg és Bécs is könnyebben elérhetővé válik. Így minden lehetőség meglesz arra, hogy városunk a „Nyugat királynője” lehessen.”

Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője a kivitelezés jelenlegi állását ismertette: „Tavalyi évben a 31 db műtárgyból ideiglenesen forgalomba helyeztünk 7 aluljárót és 1 felüljárót. Hegyfalu és Beled térségében végzik a rézsűrendezést, a vezetőkorlát szerelését az elválasztó sávban és a padkán, Hegyfalu és Vasegerszeg környékén, valamint a beledi csomóponti ágaknál folyik az aszfaltozás. Beled és Csorna között elkészült az aszfalt kopóréteg, telepítik a szalagkorlátot és a vadvédő kerítést a főpályán.”

A kivitelezést a KS-M86 II. Konzorcium (Közgép Zrt. és Strabag Zrt.) végzi, nettó 65,9 milliárd forint értékben. A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg, 85% uniós és 15% hazai forrásból.

2016. május