Régészeti ritkaságot találtak Hódmezővásárhely mellett

Germán harcos sírjára bukkantak a Móra Ferenc Múzeum régészei a 47.sz. főút Hódmezővásárhely északi elkerülő nyomvonalának megelőző feltárásán. A sajtótájékoztatón Varga Sándor ásatásvezető régész és Karcagi Orsolya, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója beszélt a különleges leletekről.

Szeptember óta folytatnak régészeti feltárást a 47-es és a 45-ös főút csomópontjánál, a Hódmezővásárhely elkerülő út nyomvonalán. A nagy kiterjedésű lelőhelyen szarmata település nyomai és három temető kisebb-nagyobb részlete került elő. Itt találták meg a rendkívül nagy termetű, erős csontozatú germán harcos sírját is. A sírban többek között ezüst érme, vaslándzsa és a harcos vaspajzsának maradványai feküdtek. A feltárást a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Közhasznú Nonprofit Kft., mint a kiemelt közlekedési infrastruktúra fejlesztések régészeti munkálataiért felelős szervezet megbízásából végezték.

Varga Sándor, a Móra Ferenc Múzeum ásatásvezető régésze beszámolója szerint: „A sírt megbolygatták és valószínűleg még a szarmata korban kifosztották, de szerencsére a harcos csontjai jó állapotban vannak. Jelenleg még a leletek restaurálásán dolgoznak,  ezt követően pedig további antropológiai vizsgálatokat végeznek majd a szakemberek. Tervek szerint a leleteket később a hódmezővásárhelyi múzeumban fogják kiállítani.”

Karcagi Orsolya, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója hozzátette: „A régészeti ásatások fontos részét képezik az előkészítő munkálatoknak. Egy ilyen lelet feltárása nem befolyásolja a munkálatok előrehaladását, a kivitelezés a tervezett ütemezésnek megfelelően zajlik. A téli leálllást követően több helyszínen is folynak a munkálatok, és várhatóan 2018 tavaszára megépül a várost elkerülő 12,7 km hosszú új nyomvonalú útszakasz.”

A beruházás uniós és hazai források felhasználásával valósul meg, nettó 27,9 milliárd forint értékben, a kivitelezést a Colas Út Zrt., a Délút Kft., a Colas Hungária Zrt. és Colas Közlekedésépítési Kft. által alkotott konzorcium végzi.

2017. március