Megkezdődött az M4 gyorsforgalmi út Üllő és Cegléd közötti szakaszának építése

A 44,4 km hosszú gyorsforgalmi út megépítésének köszönhetően megvalósul a 4. sz. főút melletti települések tehermentesítése, valamint javul a térség megközelíthetősége is. Az alapkőletételi ünnepségen jelen volt Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter, Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, Szűcs Lajos, Pest megye fejlesztési biztosa, Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere és Mayer András, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese.

A beruházás két szakaszában, összesen 44,4 km, autópálya keresztmetszetű, burkolatlan üzemi sávval és leállóöblökkel kialakított, 2X2 sávos gyorsforgalmi út épül meg. Az Üllő és Albertirsa közötti 30 km hosszú szakaszon 5 új különszintű csomópontot, 11 aluljárót, 3 felüljárót, Pilisnél egy egyszerű pihenőhelyet alakítanak ki. Ezen kívül elkészül Pilis város nyugati elkerülő útja is. Az Albertirsa és Cegléd közötti 14,4 kilométeren 4 különszintű csomópontot alakítanak ki, egy meglévő felüljárót kiszélesítenek és egy meglévő aluljárót felújítanak. Mindezek mellett 4 új aluljáró épül, valamint Ceglédnél egy meglévő töltőállomást komplex pihenővé alakítanak át.

Az elkészült szakaszokat várhatóan 2019 III. negyedévétől használhatják a közlekedők, Monor, Monorierdő, Pilis, Albertirsa, Ceglédbercel, Cegléd tehermentesül, és Tápióság térsége is egyszerűbben elérhetővé válik.

Már zajlik az M4 Cegléd-Abony közötti szakasza kivitelezési közbeszerzési eljárásának előkészítése is. A 17,6 kilométeres folytatás forgalomba helyezésének tervezett ideje 2021 első fele.

Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: „Az M4-es gyorsforgalmi út megépítése fontos beruházás, amely jelentősen javítja Magyarország közlekedési infrastruktúráját, és egyben hozzájárul hazánk versenyképességének emeléséhez is. Az Észak-Alföld úthálózatának fejlesztése nemcsak az itt élő emberek életét teszi könnyebbé, hanem jelentős nemzetgazdasági hatással is jár.”

Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elmondta: „A közúthálózat fejlesztése a következő években összesen mintegy 2500 milliárd forintos ráfordítással kap új lendületet. A kormány uniós és hazai források felhasználásával beköti a gyorsforgalmi hálózatba a megyei jogú városokat, kiépíti az autópályák, autóutak országhatárokig tartó szakaszait, magas színvonalú útkapcsolatokat létesít további kiemelt gazdasági térségekig. A tervbe vett 900 kilométernyi autópálya, autóút és gyorsút elkészültével Magyarország szintet lép a gyorsforgalmi hálózat fejlettségében.”

Szűcs Lajos, Pest megye fejlesztési biztosa a térség szempontjából értékelte a beruházást: „Kevesen tudják, hogy nemcsak az agglomerációból ingáznak sokan a fővárosba, hanem például Ceglédről vagy Abonyból is. Ezekre a beruházásokra azért van szükség, hogy a Pest megyében élő 1,3 millió ember életminősége is hasonló legyen a fővárosban élőkéhez. A megépülő M4-es Pest megye egész keleti és középső részére hatással lesz.”

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere hozzátette: “Szolnok számára az M4-es a gazdasági fejlődés szimbólumává vált. Ez a beruházás olyan logisztikai előnyhöz juttatja városunkat a reptér és a főváros közelségével, amilyennel csak nagyon kevés település rendelkezik Magyarországon. Köszönet a kormánynak, hogy ígérete szerint megépíti az M4-est, a mi feladatunk lesz, hogy a megyeszékhely, a megye, az országrész és nem utolsó sorban az ország javára fordítsuk az ebben rejlő előnyöket.”

Mayer András, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese a beruházás jelenlegi állását ismertette: „A vállalkozók a két építési szakaszon tervezési feladatokat, és a kivitelezés előkészítő munkálatait, bozót- és cserjeírtást végzik, valamint megkezdte a nagytömegű földmunkák szállításához szükséges depóniák kialakítását. Várhatóan a következő hónapokban megindulhat mindkét szakaszon a humuszleszedés, és a nagytömegű földmunkaépítés is.

A I. építési szakasz kivitelezését a DUNA ASZFALT Kft. és az EuroAszfalt Kft. végzi, nettó 52.143.121.938 forint értékben, a II. építési szakasz kivitelezését a Colas Út Zrt., Colas Közlekedésépítő Kft. és Colas Hungária Zrt. közös ajánlattevő, nettó 20.480.222.282 forint értékben. A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában hazai forrás felhasználásával valósul meg.

2017. április