MEGKEZDŐDÖTT A 21. SZ. FŐÚT KÉT ÚJABB NÓGRÁD MEGYEI SZAKASZÁNAK ÉPÍTÉSE

Nógrád megyében a 21. sz. főúton újabb 11, 3 km hosszon kezdődhetnek meg a munkálatok. A korszerűsítés célja, hogy az új, 2×2 sávos út fejlesztésével megvalósul Salgótarján és Nógrád megye bekötése az országos gyorsforgalmi úthálózatba. A kivitelezési munkák kezdetekor Becsó Zsolt a Nógrád megyei térség országgyűlési képviselője és Kiss Boglárka a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szóvivője tartottak sajtótájékoztatót.

A 21. sz. főút Heves és Nógrád megyei szakaszainak fejlesztése elnevezésű projekt három részszakaszán már folynak a munkálatok. Így 2018 II. negyedévére közel 15 km hosszon 2X2 sávos főúttá bővül a meglévő 2X1 sáv. A Nógrád megyét érintő IV. és V. szakaszon most 11, 3 kilométeren indult el a kivitelezés.

Nógrád IV. szakasz:

Tar és Mátraverebély között, 4,7 km hosszon valósul meg a tervezett 2×2 sávos kialakítás, fizikai elválasztósávval. A beruházás részeként különszintű csomópont készül a Sámsonházi bekötő út kereszteződésében, ahová bekapcsolódik majd a Mátraverebélyi és Tari bekötő út is. A Mátraverebélyi csomópontot turbó körforgalommá építik át. A szakaszon híd épül a Kis Zagyva felett, a Sámsonházi különszintű csomópontban és a Tari bekötő út korrekciójánál a Zagyva felett. A fejlesztés során a Sámsonházi különszintű csomópontban, valamint Mátraverebély területén, 2 helyszínen gyalogos aluljáró könnyíti majd meg a közlekedést.

A kivitelező a Nógrád IV. szakasznál a SWIETELSKY Magyarország Kft. – HE-DO Kft. – KM Építő Korlátolt Felelősségű Társaság, mint közös ajánlattevő. A kivitelezés nettó összege: 9.27 milliárd forint.

Nógrád V. szakasz:

Nógrád megye V. szakaszban 6,6 km hosszon történik a négynyomúsítás. Az ipari parknál, a 23.sz. főút és a Zrínyi utca találkozásánál, a Gyermekek útja és Jászai Mari utca keresztezésében valamint a Köztársaság útnál turbó körforgalom épül. A Nagybátonyi csomópont (Béke utca), az üzemanyagtöltő állomás és a bevásárlóközpont közös csomópontja, valamint a Honvéd utca csomópontja kanyaródósávos csomópontként lesz kiépítve. A beruházás részeként híd épül a Bükkvölgyi-patak felett a 21. sz. főúton és a párhuzamos szervizúton. A Nagybátonyi csomópont előtt a kerékpárosok számára aluljáró könnyíti majd a közlekedést, a gyalogosok biztonságos átkelését pedig Kisternye területén 3 gyalogos aluljáró biztosítja majd.

A kivitelező a HE-DO Kft. – SWIETELSKY Magyarország Kft. – KM Építő Korlátolt Felelősségű Társaság, mint közös ajánlattevő. A kivitelezés ezen a szakaszon nettó 9.959 milliárd forintból valósul meg.

A tervezett bővítés után a lassabb járművek, konvojok nem nehezítik majd a közeledést. A 2×2 sávnak és a magas forgalmi kapacitású csomópontoknak köszönhetően csökken a menetidő.

Becsó Zsolt, Nógrád 1. sz. választókerület országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: A beruházás által a régió és az érintett kistérségek településeinek elérése könnyebbé válik, ami számukra várhatóan gazdasági fellendülést eredményez majd. A térségben élők számára az is fontos, hogy 2019 II. negyedévétől gyorsabban és biztonságosabban juthatnak el a fővárosba.

Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője az aktuálisan folyó munkákkal kapcsolatban az mondta: A területen már lezajlott a lőszermentesítés. Folyamatos a fakivágás, a bozót- és cserjeírtás. Elkezdődnek a humuszleszedési munkálatok és az épületbontások is.

A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg.

 

2017. június