Több időszakban is vágányzár mellett végzik a Rákosrendező-Esztergom vasútvonal fejlesztési munkálatait

Augusztustól szeptemberig a hétvégi és az esti órákban részleges és teljes vágányzárra kell számítani a 2-es vasútvonalon. A következő időszakban felsővezeték-építési, tartóoszlop állítási munkálatokat végeznek, valamint megkezdődött Piliscsaba és Esztergom között az új, korszerű biztosítóberendezések kiépítése is.

Tervezett ütemezés szerint Istvántelek alállomáson, az esztergomi vonalat megtápláló újonnan telepített  transzformátornak és a Rákosrendező-Piliscsaba vasútvonal szakasznak 2017. szeptember végéig, Piliscsaba – Esztergom állomások közötti szakasznak pedig november végéig megtörténik az első feszültség alá helyezése. A FET (Felsővezetéki Energia Távvezérlő rendszer), Dorog vontatási alállomás, valamint a kiegészítő létesítmények befejezése tervezetten 2018. szeptember végéig megvalósul.

A sikeres ellenőrző méréseket követően megkezdődhet a próbaüzem, azaz a vonalszakasz – Budapest és Piliscsaba között idén télen, a teljes vonalon 2018 tavaszától – alkalmas lesz a villamos vontatásra.

Ehhez szükség van Piliscsaba és Esztergom között az új biztosítóberendezés kiépítésére. A villamosítási és pályaépítési munkálatokhoz kapcsolódóan külön szerződés keretében megvalósuló beruházás célja Leányvár, Esztergom-Kertváros, Esztergom állomások villamos vontatás felvételére alkalmatlan biztosítóberendezéseinek cseréje, valamint Dorog és Angyalföld állomások elöregedett biztosítóberendezésének korszerűsítése. Az új biztosítóberendezések megbízhatósága és többlet funkciói segítik a pontosabb vasúti közlekedést, az utastájékoztató berendezések pedig növelik az utazási komfortot.

Év végére a felsővezeték kiépítésén túl, befejezik Dorog, Mészkőhegy és Dorog állomás között a második vágány építését, amely a dorogi vonatkeresztezések gyorsabb lebonyolítását segíti elő. Angyalföldön elkészülnek az új peronok és perontetők, a Béke úti aluljáró felé megépülnek az új lépcsőlejáratok és liftek. A közúti aluljárónál új villamosmegálló létesül a Lehel tér és Káposztásmegyer között közlekedő 14-es villamos, valamint a Keleti pályaudvar és Káposztásmegyer között közlekedő 30-as buszcsalád számára, ezzel biztosítva új átszállási kapcsolatot a városi közlekedés és az esztergomi elővárosi vonatok között.

A felsővezetéképítési munkálatok utolsó szakaszában Budapest és Esztergom között két hétvégén valamennyi személyvonat helyett vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A hétvégi teljes vágányzárak a következő két alkalommal lépnek életbe:

  • augusztus 5-7. között
  • augusztus 26-28. között

További vágányzárakra kell számítani az esti órákban is. Ez idő alatt a késő esti és éjszakai vonatok helyett, a teljes vonalszakaszon pótlóbuszokkal közlekedhetnek az utasok.

  • augusztus 7-19.
  • augusztus 21-25.
  • augusztus 28. – szeptember 8.

Az Esztergomból Budapest felé naponta 21:11-kor, 22:11-kor, valamint csak munkaszüneti napokon 20:11-kor, illetve a Nyugati pályaudvarról Esztergomba naponta 21:20-kor, 22:20-kor és 23:20-kor, továbbá csak munkaszüneti napokon 20:20-kor indulók helyett járnak pótlóbuszok. A vonatpótló buszok Budapestről, a VOLÁN Árpád hídi buszpályaudvaráról indulnak, és oda is érkeznek a vágányzárak idején. A pótlóbuszok megállói – a közút vonalvezetése miatt – esetenként eltérnek a vasútállomásoktól, megállóhelyektől. Az E jelzésű vonatpótlók Budapest, Árpád híd és Esztergom között járnak, Pilisvörösvár vasútállomás, Bányatelep és a Solymári elágazás (Auchan áruház) felé haladnak, míg az S jelzésű vonatpótló buszok Budapest, Árpád híd és Piliscsaba vasútállomás között közlekednek a solymári vasútállomás és a pilisszentiváni községháza felé kerülve. Klotildliget és Piliscsaba vasútállomás, továbbá Pilisvörösvár vasútállomás és Szabadságliget között külön vonatpótló buszok közlekednek.

Kérjük, hogy utazás előtt a vágányzárakról és a pontos menetrendet illetően tájékozódjanak az állomásokon kihelyezett hirdetményekből és útbaigazító táblákat, térképeket, valamint a hangos utastájékoztatást. A módosított menetrend a MÁV-csoport (www.mavcsoport.hu) honlapján, a vágányzári hírek között érhető el. Továbbá az utasok tájékozódhatnak a Vonatinfó alkalmazásban és a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatánál is.

A fejlesztések a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában hazai és uniós forrás felhasználásával valósulnak meg.

2017. augusztus