ALÁÍRTÁK A KAPOSVÁRI INTERMODÁLIS CSOMÓPONT KIVITELEZŐI SZERZŐDÉSÉT

Kaposváron indulhat el az ország első intermodális csomópontjának kivitelezése 2018 tavaszán. A városban meglévő helyi és távolsági autóbusz-pályaudvarok közös felületen közös kiszolgáló épületbe költöznek közvetlenül a vasútállomás mellé, amellyel közös peron is létesül. A kivitelezői szerződés ünnepélyes aláírásán jelen volt Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, Szita Károly, Kaposvár polgármestere, Gelencsér Attila, Somogy megye 1. sz. választókörzetének országgyűlési képviselője és Nagy Róbert, a NIF Zrt. vezérigazgatója.

Az intermodális csomópont kialakításából adódóan az utasok jóval könnyebben, gyorsabban és egyszerűbben szállhatnak át autóbuszról vonatra, helyi járatról távolságira. Az utastájékoztatás is összehangoltan, egységes felületen történik majd. A kapcsolódó közlekedési beruházásoknak köszönhetően javulni fog a belváros és a Donner városrész közúti kapcsolta, nő a parkolóhelyek száma. A tervezett fejlesztések jelentősen megkönnyítik a pályaudvarok megközelítését az utazóközönség számára.

A Kaposvár Megyei Jogú Város intermodális pályaudvar és a hozzá kapcsolódó közösségi közlekedés fejlesztésére kiírt közbeszerzési eljárás nyertes kivitelezője a SWIETELSKY Építő Kft. – SWIETELSKY stavební s.r.o közös ajánlattevő. A kivitelezés nettó összege 11,9 milliárd forint. A szerződést ünnepélyes keretek között írta alá Bognár Árpád, és Hegyi Zoltán, SWIETELSKY Magyarország Kft. ügyvezető igazgatói és Nagy Róbert Attila, a NIF Zrt. vezérigazgatója 2017. október 5-én, Kaposváron.

 Az eseményen Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkár kiemelte: Kaposvár a magyarországi közlekedésfejlesztés mintavárosa, az itt megvalósuló beruházások tökéletesen illeszkednek a kormányzati célokhoz. Már épül a somogyi megyeszékhelyet a gyorsforgalmi hálózatba bekapcsoló gyorsúti összeköttetés az M7 autópálya felé. Tavaly fejeződött be a Dombóvár-Kaposvár vasúti vonalszakasz felújítása, jövőre zárul le a Kaposvár-Fonyód szakasz korszerűsítése. Tavasszal készült el a kaposvári vasútállomás felújítása, a település környezetkímélő földgázüzemű és elektromos járművekre cseréli a városi buszflottát. Az intermodális csomópont kialakítását is ideértve 2016 és 2021 között 185 milliárd forintot meghaladó értékű beruházás javítja Kaposvár közlekedési helyzetét, a kaposváriak életminőségét.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere azt hangsúlyozta:Ritkán adatik meg egy város életében, hogy olyan kiemelten támogatja a kormány mint Kaposvárt. A város vezetése azon dolgozik, hogy a kaposváriak jobban éljenek. Éppen ezért most 171 milliárd forintot fordítunk fejlesztésre, amelyből jelentős infrastrukturális beruházásra is jut. Úgy gondolom, hogy a közlekedés ma nem luxus, hanem alapfeltétel, Célunk az, hogy az emberek gyorsabban és biztonságosabban érhessék el ulticéljaikat. Büszkék vagyunk rá, hogy az országban először nálunk épülhet ilyen intermodális csomópont, vagyis a Kaposvári Közlekedési Központ, amelynek köszönhetően korszerűbb közlekedés alakulhat ki a 100 éve szétválasztott városrészek között.

Gelencsér Attila, Somogy megye 1. sz. választókörzetének országgyűlési képviselője kiemelte: 145 éve készült el az a vasútvonal ,ami mellett most csomópontot építünk. Az elmúlt időszakban több jelentős lépést tettünk a környék fejlesztéséért. Ennek a beruházásnak az eredményeként tisztább lehet a levegő, energiatakarékosabban lesz a közlekedés, és a városkép is szebb lesz. A Kaposvári Közlekedési Központ a modern közlekedés szimbólumává válik majd, ami a helyi igényekhez szabja a közlekedést.

Nagy Róbert, a NIF Zrt. vezérigazgatója ismertette a kivitelezés ütemezését: „A hatálybalépés után szerződés szerint a kivitelezőnek 6 hónapon belül el kell készítenie a szükséges engedélyezési terveket, majd meg kell szereznie az engedélyeket. A munkálatok az ideiglenes távolsági buszpályaudvar kialakításával és a bontások megkezdésével indulhatnak el 2018 tavaszán. A kivitelezőnek szerződés szerint 27 hónap áll rendelkezésére a munka elvégzésére. 2020 elején valamennyi projektelem tekintetében meg kell kezdeni a műszaki átadás – átvételi eljárást.

 

2017. október