Ünnepélyes keretek között letették az R67 alapkövét

Kaposvár és az M7 autópálya között 46,5 kilométeren négysávos, a közbeeső településeket elkerülő gyorsút épül. Az első ütem keretében 2019 őszére elkészül a 33,2 km hosszú, Kaposfüred és Látrány elkerülő közötti szakasz. A beruházás alapkövét Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, Gelencsér Attila, Somogy megye 1. választókerületének országgyűlési képviselője, Witzmann Mihály, Somogy megye 4. választókerületének országgyűlési képviselője, Móring József Attila, Somogy megye 3. választókerületének országgyűlési képviselője, a megye fejlesztési biztosa, Szita Károly, Kaposvár polgármestere és Nagy Róbert, a NIF Zrt. vezérigazgatója tették le 2017. november 22-én, Látrányban.

Az R67-es út három ütemben épül meg. Az elsőben már zajlanak a kivitelezési munkák a Kaposfüred és Látrány elkerülő közötti szakaszokon. A lőszermentesítés már lezárult, és megkezdődött a fakivágás, humuszolás is, a régészeti feltárások pedig a teljes szakaszon folyamatban vannak.

A most indult kivitelezés részeként Somogyaszaló és Somogybabod között 33,2 km hosszon 2X2 sávos út épül, ebből több mint 20 km új nyomvonalon vezetett út lesz. A 67. sz. főút települések közötti szakaszán 11,5 tonnás terhelésre alkalmas burkolatmegerősítés és útszélesítés történik majd. A szakaszon 3 turbó körforgalom, 3 különszintű csomópont és 3 különszintű átvezetés készül. A főpálya mellé 11 km hosszon burkolt szervizút épül összekötő úti paraméterekkel a lassújárművek számára. A beruházás nagyságát mutatja, hogy a beépített aszfalt mennyisége eléri a 15 ezer tonnát.

A teljes fejlesztésnek köszönhetően a menetidő mintegy 15 perccel csökken Kaposvár és az M7-es autópálya között. Az utat a jelenlegi kétsávos főútnál biztonságosabban használhatják majd a közlekedők. Az érintett településeken élők mentesülnek a naponta áthaladó forgalom zajától, környezeti ártalmaitól, a fokozott baleseti kockázatoktól. A beruházásnak természetesen gazdaságélénkítő hatása is lesz. A kedvezőbb körülmények következtében a mobilitás javul, ez hatással lehet a foglalkoztatás bővülésére.

Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elmondta: „A kormány kiemelt feladatának tartja a megyei jogú városok fejlesztését, célul tűztük ki, hogy 2022-ig számos egyéb település mellett Kaposvár is bekapcsolódjon a gyorsforgalmi hálózatba. Az R67-es út megépítése a legnagyobb fejlesztés a térségben, amely hozzájárul ahhoz, hogy ipartelepek épüljenek a környéken, javuljon a közlekedésbiztonság és az itt élők életminősége.”

Gelencsér Attila, Somogy megye 1. választókerületének országgyűlési képviselője hangsúlyozta: „Hosszú út vezetett a mai naphoz, 10 évvel ezelőtt volt egy álmunk, mégpedig az, hogy Kaposvárt 2×2 sávval bekapcsoljuk az ország vérkeringésébe. Nem adtuk fel az álmainkat, így most ez az alapkő a feltarthatatlanság szimbóluma lett. Nekünk ez az út a helyben boldogulást is jelenti, aminek köszönhetően többek közt új munkahelyek is létesülhetnek.”

Witzmann Mihály, Somogy megye 4. választókerületének országgyűlési képviselője megköszönte az elmúlt évek összefogását. „Az R67-es út megépülésének nemcsak gazdasági és vidékfejlesztési, hanem érzelmi jelentősége is van, hiszen sokunkat kötik ide kedves emlékek. Ezt az utat már sokan megígérték, de a jelenlegi kormány az, amelyik meg is valósítja.”

Móring József Attila, Somogy megye 3. választókerületének országgyűlési képviselője, a megye fejlesztési biztosa hozzátette: „Somogy ország jó úton jár, és ennek a beruházásnak köszönhetően továbbra is jó úton fog járni.”

Szita Károly, Kaposvár Megyei Jogú Város polgármestere kiemelte: „A mai nappal új időszámítás kezdődik a térség életében. Ami nem csak Kaposvár, hanem a környező települések életére is pozitív hatással lesz. E nélkül a fejlesztés nélkül nem tudnánk egyről a kettőre jutni. Már most megélénkült az érdeklődés a térség iránt új cégek és vállalatok részéről, ami nagy optimizmusra ad okot.”

Nagy Róbert, a NIF Zrt. vezérigazgatója a beruházás ütemezését ismertette: „Az első ütem területelőkészítési munkálatai már zajlanak, a nagytömegű földmunkákat tavasszal kezdi meg a vállalkozó. A második ütemben, tervezetten 2019 III. negyedévben elindul a 3,3 km hosszú Kaposfüred elkerülő építése is, sikeres pályázat esetén 2020 II. negyedévében a Látrány elkerülő 9 km hosszú 2×2 sávos gyorsúti szakaszának építése is megkezdődhet. A beruházás teljes befejezése 2022 tavaszán várható.”

A beruházás a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. beruházásában uniós forrás felhasználásával valósul meg. Az első ütem kivitelezését a STRABAG Építő Kft., STRABAG AG ÉS A SOLTÚT Kft. által alkotott S+S R67 Konzorcium nettó 65, 7 milliárd forintból valósíthatja meg.

 

2017. november