ELINDULT A FORGALOM A 47-ES ÚT HÓDMEZŐVÁSÁRHELYT ELKERÜLŐ SZAKASZÁN

A várost északról elkerülő út napi 14-17, csúcsidőben 20 ezer jármű átmenő forgalmától és az ezzel járó levegőszennyezéstől, por- és zajterheléstől szabadítja meg a várost, jelentősen javítva ezzel a Hódmezővásárhelyen lakók életminőségét. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő, Nagy Róbert, a NIF Zrt. vezérigazgatója, Tóth Sándor, a Colas Út Zrt. területi igazgatója és Juhász Lóránt, a Délút Kft. ügyvezetője sajtótájékoztató tartott a forgalomba helyezés alkalmából.

A 13,4 kilométeres útszakasz napi 14-17 ezer járműves átmenő fogalomtól tehermentesíti az alföldi várost, összekapcsolva és a településen kívül elvezetve a 45-ös és a 47-es számú főutak forgalmát. Az út építése során a mérnököknek és a kivitelezőknek számos nehezítő körülményt kellett áthidalniuk.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: A hódmezővásárhelyiek 1994 óta tervezték, hogy tehermentesítik a belvárost a 45-ös és a 47-es főút átmenő forgalmától. A kormány célja, hogy a 2020-as években Szeged és Debrecen között 200 kilométer hosszan négysávos, a településeket elkerülő autóút épüljön. Kiemelten fontos Békéscsaba és Kecskemét összekapcsolása is, valamint az észak-déli Kassa-Miskolc-Debrecen-Békéscsaba-Szeged korridor kialakítását a teher- és személyforgalom számára.

Nagy Róbert, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója azt mondta: Az út környezetében május végéig tereprendezési munkák zajlanak, ezek azonban nem befolyásolják a gépjárműforgalmat. A 47-es főút Szeged és Debrecen közötti négysávossá bővítésének előkészítésén már dolgozik a NIF Zrt.

A beruházás a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. beruházásában uniós és hazai források felhasználásával valósul meg. A kivitelezést a Colas Út Zrt., a Délút Kft., a Colas Hungária Zrt. és Colas Közlekedésépítő Kft. által alkotott konzorcium végzi, a kivitelezés nettó összege 27,9 milliárd forint. 2018 tavaszán az átmenő forgalomban közlekedők már biztonságosan elkerülhetik Hódmezővásárhely városát.

2018. március