Letették a Poroszló-Tiszafüred közötti kerékpárút alapkövét

A Tisza-tavat ma a kiépített kerékpáros úthálózaton még nem lehet teljesen megkerülni. A beruházás megvalósulásával a Tisza-tó körül lévő kerékpárút hiányzó 6,5 km-es szakasza kerül kialakításra. Az alapkőletételi ünnepségen jelen volt Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Bényi Szabolcs Tamás, a Heves Megyei Közgyűlés alelnöke, Kovács Sándor, Jász-Nagykun-Szolnok megye 3. sz. választókerületének országgyűlési képviselője és Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója.

Az új 6,5  km hosszú kerékpárút Poroszló Tisza-tó felőli részétől indul és az Eger, Szomorka patakokon, valamint a Tisza-folyón, Öblítő csatornán kialakított műtárgyakon halad keresztül. A kerékpárút Tiszafüreden vezet tovább a Debrecen – Füzesabony, valamint a Karcag – Tiszafüred vasútvonalat keresztezve és Tiszafüred, Ady Endre utcáig tart, ahol csatlakozik a már meglévő kerékpáros hálózathoz.

A projekt során a 33. sz. főút Tisza-hídjához egy új, konzolos tartókra épülő 279 méter hosszú acélszerkezetet építenek hozzá.

Két új acélhíd épül az Eger-patak fölé és a Szomorka-patak fölé, az Öblítő csatorna fölé egy különleges 6 méter hosszú nyitható szerkezetű híd készül.

A kerékpárút a 108-as Debrecen – Füzesabony és a 103-as Karcag – Tiszafüred országos törzshálózati vasúti pályákat keresztezi.

Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondta: „A kormány az elmúlt években jelentős összegeket fordított arra, hogy az emberek a természet közelében tudják tölteni az idejüket. Többek között 100 turistaházat alakítunk ki, és idén már 7000 gyerek megy vándortáborba. A kerékpáros fejlesztések terén is jelentős előrelépések történtek, például tegnap adtuk át a Fertőd-Keszthely közötti 130 km hosszú kerékpárutat. Két éve megígértem, hogy pontot fogunk tenni, a Tisza-tó körüli kerékpárút megépítésére is, ma ez a nap is eljött, megkezdődtek a munkálatok. Évről évre nő a Tisza-tavon biciklizők száma, 2016-ban 20 ezren, 2017-ben 31 ezren kerekezték körbe a tavat, a beruházás befejezése után várhatóan ez a szám tovább fog növekedni.”

Bényi Szabolcs Tamás, a Heves Megyei Közgyűlés alelnök kiemelte: „Az egészségmegőrzés legegyszerűbb formája a kerékpározás, amit 8-88 éves kor között bárki művelhet. Amellett, hogy a fejlesztés régiókat és megyéket is összeköt, a mostani beruházással újabb lépést tettünk az egészségmegőrzés irányába.”

Kovács Sándor, Jász-Nagykun-Szolnok megye 3. sz. választókerületének országgyűlési képviselője azt mondta: „Régóta várunk erre a beruházásra. Négy éve már el lehetett volna kezdeni a munkát, de a forrásra még várni kellett. A fejlesztés jótékony hatását legjobban azok a családok fogják érezni, akik a környéken kerékpároznak, hiszen a 33. sz. főút helyett, biztonságosabb körülmények között közlekedhetnek majd biciklivel.”

Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója a beruházás aktuális állásáról számolt be: „A terveink szerint az idei évben előkészítő munkák, tereprendezés, bozótírtás, fakivágás zajlik majd, és elkezdődik a kerékpárút építése is. Ezzel párhuzamosan indulnak a Tisza-híd, valamint az Eger és Szomorka-patak híd alépítményi munkái, ezeket jövőre a felépítmények követik majd. Összeségében elmondhatjuk, hogy a nagyobb volumenű munkálatok 2019-ben várhatók.”

 A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában hazai forrásból valósul meg. A kivitelezést Hódút KFT. végzi, nettó 3.135.121.221 milliárd forint értékben.

2018. július