A Debrecen – Hajdúsámson közötti szakasz kapacitásbővítésével folytatódik a 471. sz. főút fejlesztése

A beruházásnak köszönhetően biztonságosabbá és gyorsabbá válik Debrecen megközelítése Hajdúsámson és Nyíradony térségéből. A szakaszindító ünnepségen jelen volt Tasó László, a térség országgyűlési képviselője, Antal Szabolcs, Hajdúsámson polgármestere, Papp László, Debrecen polgármestere és Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója.

A megerősített Hajdúsámson – Nyíradony közötti szakaszt 2017 augusztusa óta használhatják a közlekedők, míg a Hajdúsámsont elkerülő út 2018 végére készül el. A 471. sz. főút fejlesztésének következő állomása a megyeszékhelyhez legközelebb eső útszakasz kapacitásbővítése, mely 2018 szeptemberében indul.

A 4,7 km hosszú 2×1 sávos útszakasz 2×2 sávosra bővítése mellett 5,9 km szerviz út, és 830 m új kerékpárút épül. Kelence, Szikigyakor, illetve Sámsonkert utcáknál új jelzőlámpás szabályozású csomópontok létesülnek gyalogátkelőhelyekkel. A helyi és helyközi közösségi közlekedés érdekében buszforduló épül a Sámsonkert utcában, illetve az új csomópontoknál 3 pár buszmegálló is kialakításra kerül. A kivitelezés várható befejezése: 2020. III. negyedév.

Tasó László, a térség országgyűlési képviselője elmondta: „2007 és 2013 között nem volt uniós forrás a 471. sz. főút fejlesztésére, 2010 után azonban képessé vált Magyarország arra, hogy saját forrásból finanszírozza a beruházást, ennek köszönhetően közelebb kerül Hajdúsámsonhoz Debrecen. A fejlesztés nem csak a megye városainak életében hoz változást, hanem határon túlnyúló jelentősége is lesz.”

Antal Szabolcs, Hajdúsámson polgármestere kiemelte: „Hajdúsámson életében valaha létezett legnagyobb beruházásról van szó. Több szálon vagyunk kapcsolatban Debrecennel, ezek közül a közlekedés a legfontosabb. Sok helyi és helyközi járat van forgalomban a két város között, és kiemelten fontos, hogy biztonságosabban és gyorsabban juthassanak el az ingázók úticéljaikhoz. Ezen túl Hajdúsámsonban rohamosan nő a lakosság lélekszáma, és ennek az útépítésnek köszönhetően még tovább nőhet.”

Papp László, Debrecen polgármestere azt mondta: „Debrecen és térségében nagy gazdasági növekedés indult el az elmúlt 8 évben, ami a közlekedésfejlesztés nélkül nem valósulhat meg. Sikeres gazdaság nem megvalósítható megfelelő minőségű út nélkül. Nagyon fontos ez a beruházás, hiszen a 471. sz. főút a legforgalmasabb bekötő útja a városnak. Ezzel a szakasszal nem ér véget a fejlesztés, Debrecen belterületén is várható az út további felújítása.”

Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója a beruházás ütemezését ismertette: „A kivitelezés várhatóan a főút északi oldalában tervezett szervízút megvalósításával kezdődik 2018. szeptemberében. Idén év végéig lezajlanak a nyomvonalon az előkészítési munkák. A kivitelező elvégzi a cserje és bozótírtást, illetve a lőszermentesítést, valamint megkezdődik a közműkiváltások előkészítése.”

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában hazai forrásból valósul meg. A kivitelezést KE-VÍZ 21” Zrt. és a ZEMPLÉNKŐ Kft. végzik, nettó 7.449.939.724 forint értékben.

2018. augusztus