Megvannak a Kübekháza – Rábé határon átnyúló összekötő út megvalósítását végző nyertes kivitelezők

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában valósul meg a Kübekházát és Rábét összekötő út fejlesztése. A most épülő útszakaszok hozzájárulnak a határmenti és határon átnyúló közlekedés és ezzel a szomszédos Szerbiával való kapcsolat fejlesztéséhez. A szerződések aláírásának apropóján Kern Imre, Szerbia infrastruktúra-fejlesztési államtitkára, Biljana Vuksanović, a Szerbia Útjai Közvállalat ügyvezető igazgatója, és Kondrik Kornél, a NIF Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese tartott közös sajtókonferenciát tegnap Belgrádban, ahol ismertették a beruházás részleteit.

A projekt az Interreg IPA Szerbia-Magyarország Együttműködési Program keretein belül valósul meg.

A magyar oldali kivitelezésre vonatkozó nyílt közbeszerzési eljáráson nyertes, legalacsonyabb ajánlatot a DÉLÚT Építő és Bányászati  Kft. tette nettó 1,317 milliárd forint értékben.

A nyertes vállalkozóval aláírták a kivitelezési szerződést. A látványos kivitelezési munkálatok az időjárás függvényében 2019 márciusában kezdődhetnek, addig előkészítési munkálatok várhatóak, többek között átereszek építésén, illetve a hírközlési kábelek kiváltásán dolgoznak majd. A kivitelezés 2019. III. negyedévére fejeződik be. A beruházás keretében összesen több, mint 4,5 km út épül vagy újul meg. A magyar oldalon 2309 m hosszú új, külterületi mellékút épül ki Kübekháza és a határ között, illetve 844 m hosszan felújításra kerül az út korábban megépült kübekházi, belterületi szakasza is.

A szerb oldalon 1365 m hosszan útfelújításra kerül sor a tervezett határállomáshoz vezető, meglévő útszakaszon. Ezeket a munkálatokat 2019 elején kezdi meg a Szerbia Útjai Közvállalat, és a tervek szerint a jövő év őszéig be is fejeződhet az építkezés.